Na Wielkanoc nie robię zwykłej babki. Ta polewa sprawia, że jest ona niezapomniana

Dieta wegetariańska
Wielkanoc 2025 zbliża się wielkimi krokami. Już nadszedł czas, by spisywać swoje menu, by wiedzieć, co trzeba będzie przygotować na ten specjalny czas. W tym roku jednak możemy zaskoczyć naszą rodzinę i najbliższych. Pomoże w tym babka wielkanocna z polewą toffi.
Babka wielkanocna ze skrętem. Goście będą zaskoczeni
Wielkanoc 2025 już coraz bliżej. W tym roku przypada ona na 20 kwietnia. Wiele osób już teraz zastanawia się co przygotować na ten specjalny dzień. Oczywiście, są takie potrawy, które muszą znaleźć się na wielkanocnym stole. Wśród nich trzeba wręcz wymienić babkę wielkanocną.
Choć jest ona nieodłącznym elementem tego święta w wielu polskich domach, nie oznacza to, że nie możemy zaskoczyć naszych gości. Wystarczy przygotować tę babkę nieco inaczej niż zwykle. Pomoże w tym przepis na babkę wielkanocną polaną przepysznym sosem toffi.
O czym pamiętać robiąc tę babkę? Kilka najważniejszych porad
Przepis ten jest prosty do wykonania, a jednak goście będą przyjemnie zaskoczeni tą innowacją na wielkanocnym stole. Samo przygotowanie babki niczym nie odbiega od tego, które robimy każdego roku. O czym jednak warto pamiętać, to o ociepleniu jajek. Te w temperaturze pokojowej będą lepiej się ubijać niż zimne.
W przepisie znajduje się również skórka i sok z cytryny. Choć nie są to niezbędne składniki, to stanowią ciekawe przełamanie słodkiego smaku tego ciasta. Jeśli chodzi o przygotowanie sosu toffi, to nie ma tu nic ciężkiego. Wystarczy podgrzać i wymieszać wszystkie składniki, a następnie zredukować sos. Jedynym haczykiem jest czas podgrzewania. Jeśli będzie robili to zbyt długo, zamiast sosu mogą wyjść nam bowiem krówki.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szklanka cukry
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- skórka i sok z 1 cytryny
- 200 g masła
- Polewa toffi
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki śmietany kremówki 30 proc.
- 120 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
- Piekarnik nagrzewamy na 170 stopni (grzanie góra-dół).
- Rozpuszczamy masło.
- Dodajemy sok oraz skórę z cytryny i odstawiamy.
- Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier.
- Ubijamy na gęstą i puszystą masę.
- Dodajemy cukier wanilinowy i mieszamy.
- Do osobnej miski dodajemy przesianą mąkę oraz skrobię i proszek do pieczenia.
- Do jajek dodajemy mieszankę mąki i miksujemy na jednolite ciasto.
- Dodajemy masło i miksujemy do połączenia się składników.
- Wylewamy do formy.
- Pieczemy przez około 45 minut.
- Kiedy babka ostygnie zabieramy się za sos toffi.
- W garnuszku umieszczamy cukier, śmietanę i masło.
- Całość mieszamy i zagotowujemy.
- Zmniejszamy moc palnika i gotujemy do zgęstnienia sosy.
- Dodajemy wanilię i sól.
- Uważamy, by nie podgrzewać za długo.
- Gotowy sos toffi wylewamy na ostudzoną babkę.