Cudowny orzechowiec z toffi - idealne ciasto nie tylko od święta
2021-11-30

łatwy
60 min
8
Orzechowiec z toffi to miękkie delikatne ciasto orzechowe, przełożone kremem toffi, o delikatnej konsystencji. Po prostu orzechowo-czekoladowy cud, który warto przygotować nie tylko od święta, zwłaszcza jeśli mamy do dyspozycji orzechy włoskie.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 6 jajek
- 220 g cukru
- 90 g mąki krupczatki
- 85 g mąki ziemniaczanej
- 5 g proszku do pieczenia
- 400 g masła
- 100 g orzechów włoskich
- Masa:
- 15 g żelatyny
- 375 ml mleka
- 300 g masy kajmakowej
- 5 g kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- orzechy laskowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy włoskie bez łupin drobno mielimy.
- Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i ubijamy, aż piana będzie lśniąca.
- Pojedynczo dodajemy żółtka i ubijamy całość na gęstą masę.
- 100 g masła roztapiamy i studzimy. Wsypujemy do miski z masą jajeczną pół szklanki mąki krupczatki oraz proszek do pieczenia, dodajemy ostudzone masło i orzechy włoskie. Delikatnie mieszamy.
- Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka) w 180°C. Studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
- Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy na małym ogniu.
- Szklankę mleka z kajmakiem i kakao podgrzewamy, mieszając rózgą. Dodajemy masło (200 g), mieszamy, aż się roztopi. Resztę mleka (125 ml) mieszamy z mąką ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka z kajmakiem. Mieszamy do zagotowania.
- Wlewamy żelatynę, dokładnie mieszamy i studzimy. Wcześniej przygotowane blaty ciasta orzechowego przekładamy masą. Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z dodatkiem pozostałego masła.
- Orzechowe ciasto dekorujemy orzechami laskowymi, na nie wylewamy polewę, wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Dlaczego warto jeść orzechy?