Cudowny orzechowiec z toffi - przepis na najsmaczniejsze ciasto orzechowe

Cudowny orzechowiec z toffi - idealne ciasto nie tylko od święta
Autor: Shutterstock Do orzechowego ciasta pasuje karmelowy krem toffi
łatwy
60 min
8

Orzechowiec z toffi to miękkie delikatne ciasto orzechowe, przełożone kremem toffi, o delikatnej konsystencji. To chyba najsmaczniejsze ciasto orzechowe, jakie jadłam. Orzechowiec z kajmakiem warto przygotować nie tylko od święta, zwłaszcza jeśli mamy do dyspozycji orzechy włoskie.

Orzechowiec - prosty i pyszny

Orzechowiec z kajmakiem przygotowany naszego przepisu urzeka smakiem. Świetnym rozwiązaniem jest zmielenie orzechów i dodanie takiej mączki do ciasta. Dzięki temu uzyskujemy mocno orzechowe ciasto bez kawałków orzechów. Jeśli ktoś chce dodatków podbić orzechowość deseru, może kawałki orzechów dodać do kajmaku lub udekorować nimi wierzch ciasta.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 220 g cukru
  • 90 g mąki krupczatki
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 400 g masła
  • 100 g orzechów włoskich
  • Masa:
  • 15 g żelatyny
  • 375 ml mleka
  • 300 g masy kajmakowej
  • 5 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • orzechy laskowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy włoskie bez łupin drobno mielimy.
  • Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i ubijamy, aż piana będzie lśniąca.
  • Pojedynczo dodajemy żółtka i ubijamy całość na gęstą masę.
  • 100 g masła roztapiamy i studzimy. Wsypujemy do miski z masą jajeczną pół szklanki mąki krupczatki oraz proszek do pieczenia, dodajemy ostudzone masło i orzechy włoskie. Delikatnie mieszamy.
  • Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka) w 180°C. Studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
  • Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy na małym ogniu.
  • Szklankę mleka z kajmakiem i kakao podgrzewamy, mieszając rózgą. Dodajemy masło (200 g), mieszamy, aż się roztopi. Resztę mleka (125 ml) mieszamy z mąką ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka z kajmakiem. Mieszamy do zagotowania.
  • Wlewamy żelatynę, dokładnie mieszamy i studzimy. Wcześniej przygotowane blaty ciasta orzechowego przekładamy masą. Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z dodatkiem pozostałego masła. 
  • Orzechowe ciasto dekorujemy orzechami laskowymi, na nie wylewamy polewę, wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej