Cudowny orzechowiec z toffi - idealne ciasto nie tylko od święta

Cudowny orzechowiec z toffi - idealne ciasto nie tylko od święta
Autor: Shutterstock Do orzechowego ciasta pasuje karmelowy krem toffi
łatwy
60 min
8

Orzechowiec z toffi to miękkie delikatne ciasto orzechowe, przełożone kremem toffi, o delikatnej konsystencji. Po prostu orzechowo-czekoladowy cud, który warto przygotować nie tylko od święta, zwłaszcza jeśli mamy do dyspozycji orzechy włoskie.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 220 g cukru
  • 90 g mąki krupczatki
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 400 g masła
  • 100 g orzechów włoskich
  • Masa:
  • 15 g żelatyny
  • 375 ml mleka
  • 300 g masy kajmakowej
  • 5 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • orzechy laskowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy włoskie bez łupin drobno mielimy.
  • Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i ubijamy, aż piana będzie lśniąca.
  • Pojedynczo dodajemy żółtka i ubijamy całość na gęstą masę.
  • 100 g masła roztapiamy i studzimy. Wsypujemy do miski z masą jajeczną pół szklanki mąki krupczatki oraz proszek do pieczenia, dodajemy ostudzone masło i orzechy włoskie. Delikatnie mieszamy.
  • Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka) w 180°C. Studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
  • Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy na małym ogniu.
  • Szklankę mleka z kajmakiem i kakao podgrzewamy, mieszając rózgą. Dodajemy masło (200 g), mieszamy, aż się roztopi. Resztę mleka (125 ml) mieszamy z mąką ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka z kajmakiem. Mieszamy do zagotowania.
  • Wlewamy żelatynę, dokładnie mieszamy i studzimy. Wcześniej przygotowane blaty ciasta orzechowego przekładamy masą. Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z dodatkiem pozostałego masła. 
  • Orzechowe ciasto dekorujemy orzechami laskowymi, na nie wylewamy polewę, wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej