Sałatka wenecka. Bogatsza kuzynka sałatki jarzynowej

Sałatka wenecka
Autor: Shutterstock Sałatka wenecka to świetna propozycja na imprezowy szwedzki stół.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka wenecka to wariacja na temat naszej swojskiej jarzynówki. Wzbogacona jest o pokrojona w kosteczkę szynkę, dzięki czemu nabiera nieco innego smaku. T znakomita propozycja imprezowa, która podać można tradycyjnie w salaterce lub napełnić nią wytrawne babeczki z kruchego ciasta. Dobrym pomysłem jest podanie sałatki w niewielkich naczyniach, na przykład w prostych kieliszkach do wódki. Taka porcja na jeden kęs sprawdza się zwłaszcza na szwedzkim stole.

SKŁADNIKI

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 jajka na twardo
  • 3 ogórki kiszone
  • 4-5 cm kawałek białej części pora
  • 200 g szynki
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • majonez
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
  • Ogórki i jajka również pokroić w kostkę, pora posiekać w cienkie półkrążki. Szynke pokroić w kostkę.
  • Składniki sałatki dokładnie wymieszać i połączyć majonezem. Przyprawić do smaku sola i pieprzem.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej