Sałatka wenecka. Bogatsza kuzynka sałatki jarzynowej
2023-01-05
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Sałatka wenecka to wariacja na temat naszej swojskiej jarzynówki. Wzbogacona jest o pokrojona w kosteczkę szynkę, dzięki czemu nabiera nieco innego smaku. T znakomita propozycja imprezowa, która podać można tradycyjnie w salaterce lub napełnić nią wytrawne babeczki z kruchego ciasta. Dobrym pomysłem jest podanie sałatki w niewielkich naczyniach, na przykład w prostych kieliszkach do wódki. Taka porcja na jeden kęs sprawdza się zwłaszcza na szwedzkim stole.
SKŁADNIKI
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 jajka na twardo
- 3 ogórki kiszone
- 4-5 cm kawałek białej części pora
- 200 g szynki
- 0,5 puszki groszku konserwowego
- majonez
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
- Ogórki i jajka również pokroić w kostkę, pora posiekać w cienkie półkrążki. Szynke pokroić w kostkę.
- Składniki sałatki dokładnie wymieszać i połączyć majonezem. Przyprawić do smaku sola i pieprzem.
Jajka – zdrowie w skorupce