Sałatka wenecka. Bogatsza kuzynka sałatki jarzynowej
Dieta bezglutenowa
Sałatka wenecka to wariacja na temat naszej swojskiej jarzynówki. Wzbogacona jest o pokrojona w kosteczkę szynkę, dzięki czemu nabiera nieco innego smaku. T znakomita propozycja imprezowa, która podać można tradycyjnie w salaterce lub napełnić nią wytrawne babeczki z kruchego ciasta. Dobrym pomysłem jest podanie sałatki w niewielkich naczyniach, na przykład w prostych kieliszkach do wódki. Taka porcja na jeden kęs sprawdza się zwłaszcza na szwedzkim stole.
Z czego zrobić sałatkę wenecką?
Ta pyszna sałatka składa się z prostych i łatwo dostępnych produktów. Na liście składników znalazły się artykuły spożywcze, które wykorzystuje się przyrządzenia klasycznej domowej sałatki jarzynowej. Można je kupić przez cały rok, dlatego pełna smaku sałatka wenecka sprawdzi się na każdą okazję.
Aby przyrządzić wyborną sałatkę wenecką, należy przygotować takie składniki jak:
- warzywa – marchewki, pietruszkę, ziemniaki, ogórki kiszone, groszek konserwowy, por
- szynka
- ugotowane na twardo jajka
- majonez
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić sałatkę wenecką?
Przygotowanie domowej sałatki weneckiej nie jest trudne. Przepis jest nieskomplikowany i bardzo przypomina recepturę na sałatkę jarzynową. Na przygotowanie tego wybornego przysmaku warto mieć nieco więcej czasu. Przepis jest podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia pracę.
Jak robi się sałatkę wenecką w domu? Wystarczy postępować według tego prostego przepisu, a wyborna sałatka z szynką uda się za pierwszym razem.
- 1. krok – ugotowanie, obranie i pokrojenie warzyw
- 2. krok – pokrojenie szynki i pozostałych składników
- 3. krok – wymieszanie składników
- 4. krok – doprawienie sałatki weneckiej
Jak podawać sałatkę wenecką?
Wyśmienita sałatka wenecka wzbogacona szynką jest uniwersalna. Sprawdzi się zawsze i smakuje każdemu. Uświetni domowe imprezy i rodzinne spotkania. Można przygotować ją z okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. To pomysł na kolację i jedzenie do pracy.
Sałatkę wenecką można podać samą lub z pieczywem. Jest doskonałym uzupełnieniem pieczeni mięsnych podawanych na zimno i wędlin. Tą smaczną sałatką można nafaszerować jajka, podać na krakersach lub wykorzystać jako nadzienie do roladek z tortilli. W każdej opcji sałatka wenecka smakuje obłędnie.
SKŁADNIKI
- 200 g szynki
- 3 ziemniaki
- 3 ogórki kiszone
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 4-5 cm kawałek białej części pora
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do większej miski
- Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie półplasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Składniki dodać do ugotowanych warzyw i wymieszać.
- Dodać majonez i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.