Sałatka Król imprezy. Meksykańskie chili na zimno ukoronuje każdy stół
2023-05-06
łatwy
25 min
6
Sałatka Król imprezy to świetny podkład pod wysokoprocentowe trunki, świetnie smakuje również za szklanką piwa lub colą. To takie trochę chilli con carne na zimo - składniki te same, ale skomponowane w warstwową sałatkę ozdobioną koroną z nachosów.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 jalapenio (opcjonalnie)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 paczka nachos
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- 1 pęczek świeżej kolendry
- sól i pieprz
- mielona wędzona papryka
- szczypta cynamonu
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju, gdy zmieni kolor dodać do niego koncentrat pomidorowy, posiekane jalapenio i przyprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką oraz cynamonem. Odstawić aby ostygło.
- Cebulę obrać i drobno posiekać, paprykę oczyścić z pestek, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i fasolę odcedzić.
- Na dno salaterki wyłożyć wystudzone mięso, obsypać je obficie posiekaną cebulą, a na nią wyłożyć warstwę kukurydzy a na nią fasolę.
- Na fasole wyłożyć sos majonezowy, a na nią pokrojona paprykę i żółty ser. Przy brzegach salaterki ułożyć nachosy tworząc koronę.
- Wierzch sałatki można udekorować kleksami majonezu lub pokruszonymi nachosami.
Bogracz: danie idealne na rodzinny obiad i na imprezę
Zobacz inne przepisy na doskonałe sałatki