Sałatka KRÓL IMPREZY - przepis na sałatkę w chipsowej koronie

Sałatka KRÓL IMPREZY
Autor: Shutterstock Król imprezy to sałatka w stylu meksykańskim.
łatwy
25 min
6

Sałatka KRÓL IMPREZY to świetny podkład pod wysokoprocentowe trunki, świetnie smakuje również za szklanką piwa lub colą. To takie trochę chilli con carne na zimo - składniki te same, ale skomponowane w warstwową sałatkę ozdobioną koroną z nachosów.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jalapenio (opcjonalnie)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 paczka nachos
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • sól i pieprz
  • mielona wędzona papryka
  • szczypta cynamonu
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju, gdy zmieni kolor dodać do niego koncentrat pomidorowy, posiekane jalapenio i przyprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką oraz cynamonem. Odstawić aby ostygło.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać, paprykę oczyścić z pestek, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i fasolę odcedzić.
  • Na dno salaterki wyłożyć wystudzone mięso, obsypać je obficie posiekaną cebulą, a na nią wyłożyć warstwę kukurydzy a na nią fasolę.
  • Na fasole wyłożyć sos majonezowy, a na nią pokrojona paprykę i żółty ser. Przy brzegach salaterki ułożyć nachosy tworząc koronę.
  • Wierzch sałatki można udekorować kleksami majonezu lub pokruszonymi nachosami.
Bogracz: danie idealne na rodzinny obiad i na imprezę
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej