Ryż mieszam z kurczakiem i tymi warzywami. W kilka minut robię obłędną sałatkę
Dieta bezglutenowa
Jest pyszna i sycąca. Składa się z prostych i niedrogich produktów, które są w sklepach przez cały rok. Kolorowa sałatka z ryżem i kurczakiem to uniwersalne małe danie, które smakuje zawsze bez względu na porę dnia. Przepis na tę wyśmienitą sałatkę jest bardzo łatwy i każdy zrobi ją na medal. Oto sprawdzony przepis na znakomitą sałatkę ryżową z dodatkiem kurczaka.
Co dodać do sałatki z ryżem i kurczakiem?
Do przygotowania miski pełnej smacznej sałatki wykorzystuje się proste składniki, które bez problemu można kupić w większych i mniejszych sklepach. Lista składników jest krótka i została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje główne produkty, a druga to składniki potrzebne do przygotowania sosu.
Oprócz ugotowanego ryżu i piersi kurczaka niezbędne są warzywa jak kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, ogórki w occie oraz czerwona papryka. Uzupełnieniem sałatki jest lekki sos przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem jogurtu greckiego, musztardy, świeżego koperku oraz przypraw.
Jak zrobić sałatkę z ryżem i kurczakiem?
Przepis na smaczną i pełną kolorowych warzyw i kurczaka sałatkę ryżową jest łatwy i szybki. Danie można zaliczyć do potraw w duchu filozofii zero waste, ponieważ do przygotowania sałatki świetnie sprawdzą się resztki, które zalegają w lodówce. Pieczony kurczak czy ugotowany ryż, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia, można wykorzystać właśnie do tej sałatki.
Przepis na kolorową sałatkę ryżową z dodatkiem kurczaka nie jest skomplikowany. Jak więc ją zrobić? To tylko kilka banalnie prostych kroków.
- 1. krok – pokrojenie, doprawienie i usmażenie kurczaka
- 2. krok – przygotowanie sosu do sałatki
- 3. krok – wymieszanie ryżu z kurczakiem i warzywami
- 4. krok – połączenie składników sałatki ryżowej z sosem
Jak podawać sałatkę z ryżem i kurczakiem?
Pełna smaku sałatka, w której główne role zagrały ryż i kurczak, to uniwersalne małe danie. Sałatka przyrządzona z ryżu, kurczaka i kolorowych warzyw sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. To dobry i smaczny pomysł na drugie śniadanie. Można zapakować ją do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Sprawdzi się też na kolację i jest doskonałą przekąską imprezową. Przepis warto więc zapisać, ponieważ sałatka z ryżem i kurczakiem jest nie tylko uniwersalna, ale i pełna smaku.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 400 g kapusty pekińskiej
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 100 g ugotowanego ryżu (waga przed gotowaniem)
- 1 czerwona papryka
- 5 ogórków konserwowych
- 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy do kurczaka
- sól, pieprz
sos:- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą uniwersalną i skropić oliwą z oliwek.
- Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej kurczaka, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- Majonez wymieszać z jogurtem greckim i musztardą. Wsypać koperek i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Do dużej miski przełożyć ugotowany ryż i dodać poszatkowaną kapustę pekińską oraz pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i paprykę. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz smażonego kurczaka. Wymieszać.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Podawać na drugie śniadanie, kolację lub jako przekąskę na imprezie.