Chrupka sałatka z piersią kurczaka: idealna na grilla

Chrupka sałatka z piersią kurczaka to pyszna porcja warzyw i mięsa w jednym daniu. Sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem piersi kurczaka pozwoli przetrwać oczekiwanie na grillowane potrawy. Sycąca i smaczna sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu. Polecamy ten sprawdzony przepis uwielbiany przez naszych gości!
1 podwójna pierś kurczaka, upieczona, pokrojona na kawałki
1 ogórek wężowy, pokrojony na półplasterki
1 cebula czerwona, pokrojona w piórka
200 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
6-8 rzodkiewek, pokrojonych na plasterki
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka tymianku świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Zacznij od sosu: zmiksuj w malakserze lub mikserze sok z cytryny, wodę, oliwę, listki tymianku, sól, cukier i pieprz.
W misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki za wyjątkiem roszponki.
Polej sosem i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
Przed podaniem wyłóż roszponkę na duży półmisek, rozłóż na niej sałatkę.
Pomocne wskazówki, jak zrobić idealną sałatkę na grilla!
Pieczoną pierś przygotujcie dzień wcześniej.
Możecie użyć pomidorów w każdym rozmiarze. Malutkie na połówki, nieco większe na ćwiartki, duże na kawałki. Przed krojeniem z dużych pomidorów usuńcie zwłóknienia przy szypułce.
Ogórki wężowe mają cienką skórkę i nie trzeba ich obierać. Pozostałe ogórki lepiej obrać, bo skórka jest ciężkostrawna.
Do sałatek najlepsza jest czerwona cebula lub cebula cukrowa, obie odmiany są słodkie i soczyste. Można również użyć szalotki.
Rzodkiewki dodadzą chrupkości.
Roszponka ma subtelny, słodki i nieco maślany smak. Jest delikatna i dlatego dodajemy ją na końcu.
Zapraszamy do wypróbowania najlepszych przepisów na sałatki grillowe:
Sałatka z pomidorami i zieloną fasolką szparagową
Turecka sałatka z pomidorów i papryki
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska