Chrupka sałatka z piersią kurczaka: idealna na grilla

2021-03-29
Chrupka sałatka warzywna z piersią kurczaka
Autor: Shutterstock Chrupka sałatka ze świeżych warzyw z piersią kurczaka
łatwy
30 min
4

Chrupka sałatka z piersią kurczaka to pyszna porcja warzyw i mięsa w jednym daniu. Sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem piersi kurczaka pozwoli przetrwać oczekiwanie na grillowane potrawy. Sycąca i smaczna sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu. Polecamy ten sprawdzony przepis uwielbiany przez naszych gości!

Pomocne wskazówki, jak zrobić idealną sałatkę na grilla!

Pieczoną pierś przygotujcie dzień wcześniej. 

Możecie użyć pomidorów w każdym rozmiarze. Malutkie na połówki, nieco większe na ćwiartki, duże na kawałki. Przed krojeniem z dużych pomidorów usuńcie zwłóknienia przy szypułce. 

Ogórki wężowe mają cienką skórkę i nie trzeba ich obierać. Pozostałe ogórki lepiej obrać, bo skórka jest ciężkostrawna.

Do sałatek najlepsza jest czerwona cebula lub cebula cukrowa, obie odmiany są słodkie i soczyste. Można również użyć szalotki. 

Rzodkiewki dodadzą chrupkości.

Roszponka ma subtelny, słodki i nieco maślany smak. Jest delikatna i dlatego dodajemy ją na końcu. 

 

Zapraszamy do wypróbowania najlepszych przepisów na sałatki grillowe:

Letnia sałatka z grzankami

Klasyczna sałatka caprese

Klasyczna sałatka grecka

Sałatka z pomidorami i zieloną fasolką szparagową

Sałatka szopska

Turecka sałatka z pomidorów i papryki

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś kurczaka, upieczona, pokrojona na kawałki
  • 1 ogórek wężowy, pokrojony na półplasterki
  • 1 cebula czerwona, pokrojona w piórka
  • 200 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 6-8 rzodkiewek, pokrojonych na plasterki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od sosu: zmiksuj w malakserze lub mikserze sok z cytryny, wodę, oliwę, listki tymianku, sól, cukier i pieprz. 
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki za wyjątkiem roszponki.
  • Polej sosem i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
  • Przed podaniem wyłóż roszponkę na duży półmisek, rozłóż na niej sałatkę.