Sałatka szopska - smaki Bułgarii odkryte przez Roberta Makłowicza

Sałatka szopska - smaki Bułgarii odkryte przez Roberta Makłowicza

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka szopska - smaki Bułgarii odkryte przez Roberta Makłowicza

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 12 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka szopska to tradycyjna sałatka serwowana w Bułgarii i na Bałkanach. Została pokazana m.in. w programie "Smaki Bułgarii" Roberta Makłowicza. Warto spróbować tej sałatki podróżując po Bałkanach, odwiedzając bułgarskie knajpy. Można też zrobić ją samodzielnie w domu, jest prosta i urzeka smakiem.

Składniki

  • 4 pomidory
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 nieduży ogórek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • pieprz
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka posiekanej natki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę, ogórka i pomidory umyć, cebulę obrać. Strąki papryki wypestkować i pokroić w cienkie półkrążki, pomidory, cebulę na cienkie półplasterki a ogórka w kostkę. Wszystko popieprzyć, skropić oliwą i sokiem z cytryny, wymieszać.

  • Ułożyć w salaterce i posypać startym owczym serem solankowym (bułgarski, szopski, bałkański, twardy ser feta) i ozdobić natką.