Klasyczna sałatka grecka: jak zrobić i serwować? [przepis]

Klasyczna sałatka grecka: jak zrobić i serwować? [przepis]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka grecka to łatwy w przygotowaniu przysmak, ale żeby była naprawdę "grecka", warto trzymać się kilku zasad!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sałatka grecka to kolorowy miks świeżych warzyw, oliwek i sera feta - idealne lekkie danie, które może stanowić samodzielne danie np. na lunch. Podajemy przepis na klasyczną sałatkę grecką - idealną przekąską na ciepłe dni.

Składniki

  • ogórek świeży - jeśli ze sprawdzonego źródła, to najlepiej ze skórką

  • pomidor

  • cebula czerwona

  • garść czarnych oliwek

  • oliwa z oliwek

  • szczypta oregano

  • plaster prawdziwego sera feta (nie "typu feta"!)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory pokroić na ćwiartki, ogórki w plasterki lub półksiężyce, cebulę w piórka.

  • Na talerzu (nie w małej miseczce!) układamy warstwowo: ogórki, pomidor, cebulę, oliwki (całe!). Na wierzch kładziemy duży plaster sera feta o grubości ok. 1 cm.

  • Całość polewamy oliwą (do smaku można dodać sól, pieprz i oregano) i serwujemy!

tip dnia

Sałatka grecka musi składać się ze świeżych i dobrej jakości składników. Ogórek nie może być wodnisty, oliwki suche, pomidory kwaśne, a ser „typu” feta i oliwa - niskiej jakości. Prawdziwy grecki smak możesz wyczarować i w naszym klimacie, jednak zrób sałatkę grecką z dojrzałych pomidorów, dobrej jakości fety (możesz ją zastąpić bułgarskim serem typu rosa) i smacznych mięsistych oliwek. Nie zapomnij o doskonałej jakości oliwie z oliwek!

Ocena: 5