Turecka sałatka z pomidorów i papryki [sprawdzony przepis]

Turecka sałatka z pomidorów i papryki [sprawdzony przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sałatka: pomidory, papryka, cebula i mięta - połączenie typowe dla kuchni tureckiej

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kuchnia turecka zna wiele ciekawych przepisów na pomidory. Warto je połączyć z innymi warzywami i przygotować smaczną sałatkę. Nasza propozycja to sałatka z pomidorów i papryki z dodatkiem mięty.

Składniki

  • 4 dorodne pomidory

  • 4 cebulki dymki

  • 2-3 papryki (najlepiej jasnozielone)

  • 6 listków świeżej mięty

  • sok z półtorej cytryny

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą. Zdjąć skórkę, wyciąć miejsca po szypułkach, pokroić pomidory w półplasterki.

  • Dymki obrać z przywiędłych liści, odciąć korzonki. Umyć, osuszyć i pokroić. Umyte, pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w cienkie paski.

  • Miętę umyć, osuszyć, posiekać. Warzywa wymieszać, dodać miętę. Ukręcić sos z soku z cytryny i oliwy, doprawić do smaku solą, pieprzem, polać nim sałatkę.

Ocena: 4