Amerykańska sałatka z szynką konserwową - idealna na kanapki lub do krakersów

Sałatka z szynka konserwową
Autor: Shutterstock Sałatka z szynka konserwową jest idealna do kanapek.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Ta sałatka z szynką konserwową bardziej przypomina pastę (w niektórych przepisach wręcz zaleca się zblendowanie składników), dzięki czemu jest idealna do kanapek i krakersów. To tradycyjny przepis z południa Stanów Zjednoczonych, gdzie jest ona tak popularna i lubiana, jak nasza jarzynowa. Polecam, bo przygotowuje się ją naprawdę szybko, a smakuje obłędnie.

SKŁADNIKI

  • 250 g szynki konserwowej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka na twardo
  • 4 łyżki majonezu
  • 2-3 ogórki konserwowe ze słodkiej zalewy lub 1 łyżka reliszu ogórkowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę podoić w drobną kosteczkę, tak samo jajka, cebulę i łodygi selera.
  • Najpierw wymieszać szynkę z selerem i cebulą, następnie dodać majonez.
  • Majonezu powinno być dużo, składniki powinny być nim porządnie oblepione.
  • Dodać bardzo drobno posiekane ogórki, przyprawy, jajka i pietruszkę, ponownie wymieszać.
  • Wstawić do lodówki na minimum godzinę - najlepiej smakuje schłodzona.
Domowa szynka królowa odświętnego stołu

Galerie: 15 pomysłów na sałatki do pracy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej