Wiosenna sałatka z arbuza i fety

2021-06-02
Sałatka z arbuza i fety
Autor: Shutterstock Sałatka z arbuza i fety jest wyrazista i orzeźwiająca
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Podajemy sprawdzony przepis na smaczną sałatkę z arbuza i fety. Lekką, zdrową i orzeźwiającą przekąskę, która smakuje najlepiej w ciepłe letnie popołudnia. Sprawdź, jak przygotować sałatkę z arbuzem i serem feta.

Dodatki do sałatki z arbuza i fety

Sałatka z arbuza i fety smakuje świetnie w swojej podstawowej wersji, jednak można ją również nieco urozmaicić. Do sałatki można dodać na przyklad ciabattę - porwać ją na kawałki i grillować przez chwilę na suchej patelni. Można przygotować tez grzanki z dowolnego typu pieczywa. Miętę można zastąpić świeżą szałwią lub melisą. Świetnie smakuje również sałatka z dodatkiem ziaren czarnuszki, pestek słonecznika albo sezamu. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Arbuza obierz ze skóry, pokrój w kostkę, usuń pestki.
  • Fetę pokrój w kostki o podobnej wielkości.
  • Czerwoną cebulę pokrój w cienkie półplasterki, a oliwki pokrój na połówki. Miętę i natkę posiekaj na drobno.
  • Wszystkie składniki włóż do salaterki, dodaj oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Sałatkę posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.                                                                                                                                                                                   
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?