Sałatka z fasolki szparagowej i buraczków z serem pleśniowym: przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sałatka z fasolki szparagowej i buraków należy do sałatek warstwowych, a to oznacza, że w przypadku podania jej w przezroczystym naczyniu, będzie niezwykle efektownie wyglądać. Sprawdź, jak ją przygotować.
Polecamy też:
Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem
Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado
SKŁADNIKI
- SKŁADNIKI SAŁATKI:
- 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej
- mały słoik marynowanych buraczków
- 10 dag sera pleśniowego typu blue
- garść posiekanych orzechów włoskich
- SOS:
- 4 łyżki oliwy
- łyżka czerwonego octu balsamicznego
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę szparagową obrać i ugotować na półtwardo.
- Na półmisku ułożyć warstwami fasolkę i buraczki w plasterkach, a następnie obłożyć pokruszonym serem.
- Posypać orzechami i polać sosem przygotowanym ze wszystkich wymienionych składników,