Buraczki marynowane: przepis na buraczki, które pasują do wszystkiego!

2021-09-15
Dagmara Kijanowska
Buraczki marynowane: przepis na buraczki, które pasują do wszystkiego!
Autor: Shutterstock Buraczki marynowane to doskonały dodatek do obiadu, sałatek i surówek, serów i przystawek, a także... do barszczu!
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Buraczki marynowane to idealny dodatek do mięs, serów, a także smakowita przystawka. Są pyszne, zdrowe i cudownie wyglądają. Warto je przygotować w sezonie na buraczki.

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 2 kg buraczków - najlepiej jak najmniejszych i w miarę równej wielkości
  • Zalewa:
  • 1 litr wody,
  • szklanka octu 6 proc.,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 łyżki cukru
  • opcjonalnie: czosnek, cebulka, papryka łagodna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować buraczki w łupinkach do miękkości.
  • Po ugotowaniu zahartować je na durszlaku zimną wodą i zostawić do przestygnięcia - skórka schodzi wtedy sama, wystarczy jedynie odciąć korzonki.
  • Buraczki można zetrzeć na grubej tarce lub dowolnie pokroić, a jeśli są małe, zostawić w całości.
  • Ułożyć buraczki w wyparzonych słoikach.
  • Zalewę zagotować i gorącą napełnić słoiki.
  • Pasteryzować przez około 20 minut, następnie ustawić słoiki do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Beszamel - Buraki
Dagmara Kijanowska