Przaśna surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą to minimum składników, a maksimum smaku. Warto przygotowywać ją w sezonie jak najczęściej, bo jest łatwa, smaczna, kosztuje grosze, a dostarcza wielu cennych składników odżywczych, przy niewielkiej wartości kalorycznej.
SKŁADNIKI
- 0,5 główki kapusty
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz
- cukier
- ocet
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć i usunąć głąb. Resztę drobno poszatkować.
- Cebulę obrać i drobno posiekać w kosteczkę. Wymieszać z kapustą.
- Olej wymieszać z musztardą i dodać do warzyw. Skropić octem, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Nie wyrzucaj głąba z kapusty!
Utarło się, ze kapuściany głąb wykrawamy i wyrzucamy. Tymczasem ta część kapusty jest jadalna - tak jak pozostałe. Głąb jest twardy, ale bardzo smaczny, przypomina nieco kalarepkę. Jest też bogaty w witaminę C, składniki mineralne oraz błonnik. Najlepiej zetrzeć go na tarce i dodać do surówki. Można też dodać go do bulionu z warzyw - urozmaici jego smak.
Młoda kapusta na surowo
Warto jadać kapustę na surowo, bo obróbka termiczna pozbawia ją części składników odżywczych. Młoda jest najsmaczniejsza, więc w sezonie przygotowujmy nie tylko kapuśniaczek, ale przede wszystkim surówki. Zwłaszcza że jej smak świetnie komponuje się z innymi warzywami: papryką, kukurydzą, ogórkiem, rzodkiewką czy cebulką.
Polecamy inne surówki z kapusty: