Przaśna surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą

Surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą
Autor: Shutterstock Surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą to pyszny dodatek do obiadu.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą to minimum składników, a maksimum smaku. Warto przygotowywać ją w sezonie jak najczęściej, bo jest łatwa, smaczna, kosztuje grosze, a dostarcza wielu cennych składników odżywczych, przy niewielkiej wartości kalorycznej.

SKŁADNIKI

  • 0,5 główki kapusty
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz
  • cukier
  • ocet

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć i usunąć głąb. Resztę drobno poszatkować.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać w kosteczkę. Wymieszać z kapustą.
  • Olej wymieszać z musztardą i dodać do warzyw. Skropić octem, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Nie wyrzucaj głąba z kapusty!

Utarło się, ze kapuściany głąb wykrawamy i wyrzucamy. Tymczasem ta część kapusty jest jadalna - tak jak pozostałe. Głąb jest twardy, ale bardzo smaczny, przypomina nieco kalarepkę. Jest też bogaty w witaminę C, składniki mineralne oraz błonnik. Najlepiej zetrzeć go na tarce i dodać do surówki. Można też dodać go do bulionu z warzyw - urozmaici jego smak.

Młoda kapusta na surowo

Warto jadać kapustę na surowo, bo obróbka termiczna pozbawia ją części składników odżywczych. Młoda jest najsmaczniejsza, więc w sezonie przygotowujmy nie tylko kapuśniaczek, ale przede wszystkim surówki. Zwłaszcza że jej smak świetnie komponuje się z innymi warzywami: papryką, kukurydzą, ogórkiem, rzodkiewką czy cebulką.

Polecamy inne surówki z kapusty:

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej