Pieczona kalarepa z fetą i jalapeno: smaczna sałatka z kalarepki

2024-07-26
Pieczona kalarepa z serem feta i papryczką jalapeno
Autor: Shutterstock Pieczona kalarepa z serem feta i papryczką jalapeno to pyszna sałatka, która smakuje zawsze i każdemu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pieczona kalarepa z fetą i jalapeno smakuje wybornie. Dzięki pieczeniu kalarepa zachowuje jędrność, a smak ulega skondensowaniu. Jeśli lubicie dania z kapusty, to będziecie zachwyceni pieczoną kalarepką. Do tego słony ser feta i pikantna papryczka jalapeno czynią z sałatki arcydzieło. Składniki smacznej sałatki z pieczonej kalarepki są już dostępne. Zachęcamy Was do wypróbowania pieczonej kalarepki!

Jakie właściwości ma kalarepa?

Kalarepka, jak wszystkie warzywa kapustne jest niskokaloryczna. To niepozorne warzywo, kojarzone z wiosną, jest skarbnicą składników odżywczych. Jest bogata w witaminy - A, E, Z grupy B i K. To dobre źródło kwasu foliowego oraz mikro- i makroelementów - wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu sodu i cynku. Zawiera błonnik pokarmowy oraz luteinę. Kalarepa to także skarbnica substancji, które opóźniają starzenie i procesy degeneracyjne, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. 

Jak zrobić pieczoną kalarepkę?

Przepis na tę pyszną i zdrową sałatkę z kalarepą w roli głównej jest prosty. Nie wymaga skomplikowanych czynności. Na przygotowanie należy zarezerwować sobie nieco więcej czasu, ponieważ kalarepki powinny piec się około półtorej godziny.

Jak więc zrobić kalarepkę z piekarnika? Przygotowanie tego smacznego dania to tylko kilka łatwych kroków. Efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.

  • 1. krok – upieczenie kalarepek w piekarniku
  • 2. krok – obranie kalarepek i pokrojenie papryczek jalapenos
  • 3. krok – ułożenie na talerzu kalarepek i jalapenos, posypanie dania pokruszoną fetą

Co jeszcze można zrobić z kalarepki?

Warto częściej sięgać po pyszną kalarepkę, którą można przyrządzać na surowo, a także piec, gotować i dusić. Zapraszamy do wykorzystania naszych sprawdzonych przepisów: 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 mniejszych kalarep (około 1,4 kg)
  • 100 g sera feta lub innego typu solan
  • 2 papryczki jalapenos
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżki świeżych liści tymianku
  • 2 łyżeczki prażonych nasiona sezamu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  • Na dużej blaszce do pieczenia ułóż kalarepki, skrop je oliwą z oliwek lub olejem. Obficie oprósz solą i pieprzem.
  • Blachę wstaw do piekarnika i piecz 90 minut, aż skórka będzie mocno przyrumieniona na zewnątrz, a środek pozostanie miękki.
  • Ostudź kalarepki, a następnie obierz.
  • Papryczki jalapenos przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i bardzo cienko pokrój w cienkie paski.
  • Ułóż kalarepy na talerzu. Obficie skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
  • Posyp pokruszonym serem feta, pokrojonymi papryczkami jalapenos, tymiankiem i sezamem.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni