Pieczona kalarepa z fetą i jalapeno: smaczna sałatka z kalarepki
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pieczona kalarepa z fetą i jalapeno smakuje wybornie. Dzięki pieczeniu kalarepa zachowuje jędrność, a smak ulega skondensowaniu. Jeśli lubicie dania z kapusty, to będziecie zachwyceni pieczoną kalarepką. Do tego słony ser feta i pikantna papryczka jalapeno czynią z sałatki arcydzieło. Składniki smacznej sałatki z pieczonej kalarepki są już dostępne. Zachęcamy Was do wypróbowania pieczonej kalarepki!
Jakie właściwości ma kalarepa?
Kalarepka, jak wszystkie warzywa kapustne jest niskokaloryczna. To niepozorne warzywo, kojarzone z wiosną, jest skarbnicą składników odżywczych. Jest bogata w witaminy - A, E, Z grupy B i K. To dobre źródło kwasu foliowego oraz mikro- i makroelementów - wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu sodu i cynku. Zawiera błonnik pokarmowy oraz luteinę. Kalarepa to także skarbnica substancji, które opóźniają starzenie i procesy degeneracyjne, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Jak zrobić pieczoną kalarepkę?
Przepis na tę pyszną i zdrową sałatkę z kalarepą w roli głównej jest prosty. Nie wymaga skomplikowanych czynności. Na przygotowanie należy zarezerwować sobie nieco więcej czasu, ponieważ kalarepki powinny piec się około półtorej godziny.
Jak więc zrobić kalarepkę z piekarnika? Przygotowanie tego smacznego dania to tylko kilka łatwych kroków. Efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.
- 1. krok – upieczenie kalarepek w piekarniku
- 2. krok – obranie kalarepek i pokrojenie papryczek jalapenos
- 3. krok – ułożenie na talerzu kalarepek i jalapenos, posypanie dania pokruszoną fetą
Co jeszcze można zrobić z kalarepki?
Warto częściej sięgać po pyszną kalarepkę, którą można przyrządzać na surowo, a także piec, gotować i dusić. Zapraszamy do wykorzystania naszych sprawdzonych przepisów:
- Najprostsza SURÓWKA z KALAREPY
- Naleśniki z kalarepą: przepis na zapiekane naleśniki
- Zupa z kalarepki: kremowa i aromatyczna
- Kalarepka faszerowana mięsem i ryżem
- Krem z kalarepki, marchewki z musem awokado i wędzonym łososiem
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 mniejszych kalarep (około 1,4 kg)
- 100 g sera feta lub innego typu solan
- 2 papryczki jalapenos
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 2 łyżki świeżych liści tymianku
- 2 łyżeczki prażonych nasiona sezamu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
- Na dużej blaszce do pieczenia ułóż kalarepki, skrop je oliwą z oliwek lub olejem. Obficie oprósz solą i pieprzem.
- Blachę wstaw do piekarnika i piecz 90 minut, aż skórka będzie mocno przyrumieniona na zewnątrz, a środek pozostanie miękki.
- Ostudź kalarepki, a następnie obierz.
- Papryczki jalapenos przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i bardzo cienko pokrój w cienkie paski.
- Ułóż kalarepy na talerzu. Obficie skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
- Posyp pokruszonym serem feta, pokrojonymi papryczkami jalapenos, tymiankiem i sezamem.