Odmiany papryki - do czego się nadają poszczególne gatunki papryki?

2022-08-05 15:13

Europejska historia papryki rozpoczęła się wraz z odkryciem Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Mnogość odmian papryki i ich smaków gwarantuje to, że papryka w różnych wersjach jest pyszna na surowo, duszona, pieczona, gotowana i grillowana. Poznaj najważniejsze gatunki papryki i dowiedz się, jakie mają zastosowanie.

Odmiany papryki - do czego się nadają poszczególne gatunki papryki?
Autor: Shutterstock Papryki występują w różnych kształtach, kolorach i smakach.

Papryka jest królową kuchni węgierskiej – bo kto wyobraża sobie leczo lub gulasz bez niej? Używa się jej też do przygotowania marynat, konserw czy mrożonek. Papryki dzielą się na pięć podstawowych gatunków: anuum (roczne), baccatum (jagodowe), chinense (pochodzące z Chin), frutescens (owocowe) i pubescens (omszone). Ostre owoce papryki nazywane są chili (chilli).

Najpopularniejsze odmiany papryki i ich właściwości

Anaheim – ostra, barwa od czerwonej po jasnozieloną, cienka skórka. Do zup, gulaszu, mrożenia i marynowania.

Banana – słodka. Do sałatek, makaronów i pieczenia mięs. Może być mrożona.

Bell – najpopularniejsza słodka papryka, może być żółta, pomarańczowa, zielona, brązowa lub czerwona. Idealna na leczo, stosowana też do sałatek, makaronów, faszerowania mięsem i pieczenia. Może być mrożona.

Cascabel – szczególnie ostra odmiana chili. Idealna do suszenia.

Cayenne – ostra, długa, produkuje się z niej pieprz cayenne. Kolory od zielonego do jasnoczerwonego. Używana w postaci surowej i suszonej - do sosów, zup, sałatek i dipów, sproszkowana - jako przyprawa.

Cherry – słodka, okrągła, jasnoczerwona. Do sałatek i marmolad, wykorzystywana też jako dekoracja.

Chilaca – ostra, długa, o czekoladowo-czarnym kolorze. Stosowana do ozdabiania potraw (jako krążki), bywa też faszerowana. Świetnie komponuje się z owocami morza, grzybami i daniami z fasoli.

Chiltepin – ostra, niewielka i okrągła, przypomina wiśnie. Do sosów, zup i dań z fasolą. Może być marynowana.

Cubanelle – słodka, jasnozielona lub czerwona. Do mrożenia i pieczenia, sałatek, sals i makaronów.

Datil – wydłużona i pomarszczona, kolor od żółtego od zielonożółtego. Ostra, stosowana głównie do pysznych sosów. Wykorzystywana w postaci niedojrzałej. Gdy dojrzeje, nadaje się do jedzenia tylko przez kilka dni.

De Arbol – ostra papryka używana głównie do suszenia, o kolorze ciemnoczerwonym do brązowego. Mniejsza i nie tak ostra jak cayenne.

Fresno – ostra, podobna do jalapeno, jednak nieco ostrzejsza w smaku. Barwa zielona do czerwonej.

Habanero – okrągła, intensywnie czerwona, żółta lub pomarańczowa. Jej owoce należą do najbardziej pikantnych i ostrych w smaku ze wszystkich znanych papryk.

Jalapeno – bardzo ostra, dojrzałe okazy są dużo słodsze od niedojrzałych. Bywają duszone w piecach, są wtedy ostrzejsze w smaku i nazywane chipotle.

Mirasol – ostra, doskonała do suszenia, może mieć gładką lub pomarszczoną skórkę. Czerwona, idealna do sosów, zup i gulaszy.

Peperoncini – maleńka czerwona, ostra i słodka papryczka w jednym. Robi się z nią sosy, gulasze, potrawy z mięsa, curry, ogólnie - dania wymagające ostrzejszego smaku.

Pimento – słodka, czerwona, wykorzystywana głównie do marynat i nadziewania nią oliwek. Dużo bardziej aromatyczna niż papryki innych odmian.

Poblano – ciemnozielone papryczki bogate w witaminę C. Po suszeniu stają się ciemnobrązowe i nazywane mulato, a po namoczeniu czerwone i zwane ancho.

Ramiro - słodka i soczysta czerwona  papryka o podłużnym,szpiczastym kształcie idealna na surowo i do faszerowania. Brak pestek ułatwia przygotowanie potraw.

Rocoto – ostra czerwona papryka, mityczny owoc pamiętający jeszcze czasy Inków. Doskonała na wrzody, problemy gastryczne, trawienie. Świetna do ryb.

Santa Fe Grande – papryka ostra. Najlepsza jest niedojrzała, o żółtej barwie i delikatnym cytrynowym smaku (dojrzała jest już czerwona).

Scotch Bonnet – ostra, żółta lub pomarańczowa. Równie pikantna jak habanero i mylona z nią - z tym że Scotch Bonnet jest zakrzywiona, a habanero - prosta.

Serrano – ostra, z orzeźwiającym cytrusowym aromatem, czerwona lub zielona. Do guacamole, sals, świeżych sałatek i potraw pieczonych, z owoców morza i jajek. Marynowane serrano są sprzedawane w puszkach, ale najczęściej papryka spożywana jest na surowo.

Tabasco – ostra, czerwona, jedna z odmian papryki chili (owocowej). Wykorzystywana w produkcji sosu tabasco.

Tomato – słodka papryka „pomidorowa”, o czerwonej barwie. Wykorzystywana w produkcji tradycyjnej przyprawy paprykowej.

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść paprykę

Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
QUIZ: Słodko, lekko pikantnie, bardzo ostro... Papryka w roli głównej!
Pytanie 1 z 10
Jak sie nazywa słodka papryka, występująca w różnych kolorach, popularna w Polsce?
Papryka