Najprostsza surówka z kalarepy - pełna witamin i minerałów
2022-05-09
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Najprostsza surówka z kalarepy to nieocenione źródło witamin z grupy B i C, karotenoidów oraz minerałów. Powinniśmy jeść kalarepę jak najczęściej. Taka surówka z kalarepy będzie pasowała do mięsa drobiowego i delikatnej wieprzowiny.
SKŁADNIKI
- 2 duże kalarepy
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 łyżka zielonego pieprzu
- sól, cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietanę ucieramy na gładką masę z majonezem i jogurtem. Doprawiamy sokiem z cytryny.
- Dodajemy posiekany koperek i łyżkę zielonego pieprzu. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem.
- Kalarepki oczyszczone i obrane ze skóry kroimy w słupki. Przelewamy zimną wodą i odsączamy dokładnie na sicie.
- Łączymy z sosem i odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni