Kalarepka faszerowana mięsem i ryżem - prosty przepis

2021-03-29
Kalarepka faszerowana mięsem i ryżem - prosty przepis
Autor: thinkstockphotos.com Kalarepka faszerowana mięsem i ryżem - prosty przepis
łatwy
20 min
4

Kalarepka pieczona, nadziewana mięsem to ciekawe, smaczne letnie danie. W sam raz na lekką kolacją lub drugie danie. Robi się je bardzo prosto.

SKŁADNIKI

  • 8-10 kalarepek
  • 200 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu ugotowanego na sypko
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zielonej pietruszki lub koperku
  • 1 łyżka oleju
  • pół szklanki śmietany
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyrośnięte kalarepki obrać i wydrążyć w środku, wydrążone części drobno pokroić.
  • Mięso wyrobić z wydrążonymi częściami, dodatkami i wypełnić nimi kalarepki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, dolać pół szklanki szklankę wody, piec pod przykryciem w temp. 180 stopni ok. 25 minut. 
  • Podawać udekorowane śmietaną i posypane koperkiem.