Zwykły coleslaw zamieniłam na tę alternatywę. Ta surówka naprawdę daje kopa

Zwykły coleslaw zamieniłam na tę alternatywę. Ta surówka naprawdę daje kopa
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Klasyczny coleslaw się już znudził? Mamy na to świetny sposób. Do obiadu wypróbuj taco slaw, który pasuje nie tylko do tacosów. Ta przepyszna surówka inspirowana meksykańską kuchnią, smakuje niesamowicie i jest niezwykle prosta do przygotowania. Wystarczy kilka składników.

Sprawdzony sposób na dodatek do obiadu. Ta surówka to hit

Nie masz pomysłu, jaką surówkę podać do obiadu? Mamy na to prosty sposób. Zamiast po raz kolejny kręcić colesława, tym razem wypróbuj tę alternatywę. Taco slaw to idealne połączenia smaków, które łączy w sobie chrupkość, świeżość i lekkość - idealny dodatek do mięs i ryb.

Najważniejszą rolę w tym przepisie odgrywają wcale nie warzywa, a sos. To od idealnie łączy ze sobą wszystkie składniki i nadaje im charakteru. To właśnie dzięki niemu nasza surówko ma lekki, cytrusowy, ale przy okazji kremowy smak. 

Jeśli jednak chcemy, by nasza sałatka była ultralekka, wystarczy jako sos wykorzystać sam sok z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz. A to nie jedyna rzecz, z którą możemy nieco pokombinować. Jeśli chcemy możemy dorzucić do naszej surówki kawałki mango, jabłka czy ananasa - dla lekko słodkiego smaku.

To naprawdę prosta i sprawdzona metoda, by nieco urozmaicić naszego colesława. Bez specjalnych udziwnień nasza surówka może zostać wyniesiona na całkowicie nowy poziom. Wypróbuj ten przepis i rozkochaj się w taco slaw.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kapusty 
  • 1 marchewka
  • pęczek kolendry
  • 2 zielone cebulki
  • 1 papryczka jalapeno
  • Sos:
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę drobno szatkujemy.
  • Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Kolendrę siekamy, a cebulkę kroimy w plasterki.
  • Jalapenio drobno kroimy.
  • Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy.
  • W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki do sosu.
  • Warzywa polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy na 15 minut, by smaki się przegryzły.
Rukola, czyli sałata z charakterem. Właściwości odżywcze i zastosowanie rukoli w kuchni
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej