Zupka chińska to nie tylko prosta przekąska. Można z niej zrobić wspaniałe danie

Zupka chińska to nie tylko prosta przekąska. Można z niej zrobić wspaniałe danie
Autor: Shutterstock.com Zupka chińska to nie tylko prosta przekąska. Można z niej zrobić wspaniałe danie
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Zupki chińskie są uwielbiane ze względu na swój smak i szybkość przygotowania. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że można z nich przygotować ciekawe danie, które będzie gotowe w kilka chwil, a będzie smakowało wybornie. Podpowiadamy jak to zrobić.

Prosty posiłek z zupki chińskiej, który świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie czy kolację. Wystarczy kilka składników, by przygotować wspaniały posiłek, który jest prosty, szybki i aromatyczny. To idealny pomysł na ciekawy posiłek bez dużej ilości pracy.

Trzeba jednak uważać, ponieważ zupki chińskie mogą zawierać dużą ilość sodu. Dlatego też używamy pół opakowania przypraw. Możemy również poszukać zupek chińskich z niższą zawartością sodu, najlepiej szukać taki z zawartością sodu poniżej 600 mg na porcję.

Jeśli nie wiemy, jak ugotować idealne jajko na miękko, możemy skorzystać z naszego tekstu, który dokładnie wyjaśnia, jak to zrobić. To idealne danie, na szybki sycący, posiłek, który wspaniale penie będzie smakował.

A najlepsze jest to, że możemy wybrać ulubiony smak zupki. Sprawdzą się zarówno ostre, jak i mięsne czy wegetariańskie. To naprawdę ciekawy sposób na szybki posiłek, który zasmakuje każdemu. Jeśli więc rozglądamy się za ciekawym i szybkim posiłkiem, ten przepis sprawdzi się idealnie.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki sosu słodkiego chili
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 opakowania zupki chińskiej
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1 cebula dymka
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko gotujemy na miękko.
  • W misce mieszamy sos sojowy, olej sezamowy, brązowy cukier, chili, ocet, sos chili i imbir.
  • Dodajemy masło orzechowe i całość ubijamy.
  • Zagotowujemy wodę.
  • Dodajemy pół saszetki z przyprawą i dodajemy makaron.
  • Gotujemy makaron, aż do miękkości.
  • Odcedzamy makaron zachowując część wody.
  • Makaron polewamy sosem.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Jeśli sos będzie za gęsty, rozrzedzamy go wodą.
  • Podajemy z przeciętym na pół jajkiem, orzechami i dymką.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej