Domowa zupka chińska - patent na zdrową zupę bez chemii, która smakuje jak ta z torebki

Domowa zupka chińska - patent na zdrową zupę bez chemii, która smakuje jak ta z torebki
Autor: Shutterstock Domowa zupka chińska to zdrowy zamiennik zupy instant.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Tym wszystkim, którzy lubią chińskie zupki, ale nie jadają ze względu na jej skład polecamy przepis na domową zupkę chińską - smaczniejszą, zdrowszą i wymagającą tylko trochę więcej czasu niż etykietowe trzy minuty.

Modna chińska zupka

Zupki chińskie z torebki były swego czasu bardzo modne. Szybkie w przygotowaniu i bardzo tanie zupy z makaronem o smaku złotego kurczaka czy ostrych krewetek, stanowiły wygodną opcję dla zabieganych. Wymyślano nawet diety bazujące tylko na zupkach, modne były sałatki z makaronu instant. Wraz ze wzrostem świadomości, co w tych małych, aromatycznych paczuszkach się znajduje zainteresowanie nimi spadło, ale wielu z nas tęsknie wspomina glutaminianowe cudo.

Tajemnica smaku chińskiej zupki

Chińskie zupki, niezależnie od informacji zawartych na opakowaniu smakują podobnie. Wiadomo, ze kurczaka, kaczki czy krewetek tam nie znajdziemy. Ich smak uzyskuje się odpowiednią porcją chemii, a właściwy poziom ostrości sporym dodatkiem przypraw. Ich tajemnica jest glutaminion monosodowy - dodatek do żywności, który wzmacnia smak umami.  

SKŁADNIKI

  • 1 ćwiartka kurczaka
  • 1 opakowanie makaronu chow main
  • kawałek kapusty pekińskiej lub pak choi
  • 1-2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 marchewka
  • 2 suszone grzyby (najlepiej mun)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę obierz i pokrój obieraczką w długie, cieniutkie plastry.
  • Kapustę umyj i pokrój dość grubo. Grzyby namocz w gorącej wodzie, a  gdy zmiękną pokrój.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i utrzyj z solą. Imbir zetrzyj na najdrobniejszej tarce.
  • Rozgrzej na patelni nieco oleju i przesmaż na nim imbir i czosnek.
  • Gdy zaczną intensywnie pachnieć )po ok 1 min) dodaj marchewkę, kapustę i grzyby.
  • Smaż 1-2 minuty mieszając po czym wlej 4 szklanki wody i zagotuj.
  • Kurczaka pokrój na cienkie paski i dodaj do zupy, gotuj kilka minut.
  • Zupę przypraw solą, pieprzem, kurkumą i sosem sojowym, dodaj posiekane chili.
  • Zgaś ogień i dodaj makaron, przykryj i poczekaj kilka minut aż napęcznieje. 
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej