Zrób kruche babeczki i nadziej je tym farszem. W wersji wytrawnej podbiją każde podniebienie

kruche babeczki z łososiem
Autor: Shutterstock Wytrawne babeczki z tym farszem zachwycają. Oto genialny przepis na pyszną przekąskę.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z łososiem wędzonym? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tym prostym przepisie. Wytrawne babeczki z łososiem są świetną imprezową przekąską. Można serwować je także na kolację na ciepło. Jak zrobić takie wyśmienite babeczki po brzegi wypełnione wytrawnym nadzieniem? Poznajcie prosty i szybki przepis na kruche babeczki z łososiem.

Jakie nadzienie do babeczek wytrawnych?

W tym prostym przepisie na pyszną przekąskę z kruchego ciasta wykorzystuje się składniki, które z łatwością można dostać w wielu sklepach. Są do kupienia przez cały rok, dlatego z przepisu można korzystać bez względu na pogodę za oknem.

Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty potrzebne do zrobienia kruchego ciasta. Z kolei druga część to składniki, z których powstaje pyszny i aromatyczny farsz. Co więc jest niezbędne, aby zrobić domowe babeczki z łososiem?

składniki do ciasta – mąka pszenna, masło, żółtka, śmietana, sól

składniki do farszu – wędzony łosoś, cukinia, żółty ser, śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc, jajka, czosnek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić babeczki z łososiem?

Idealnie kruche babeczki wypełnione farszem z wędzonego łososia są łatwe i w miarę szybkie. Przepis został podzielony na poszczególne etapy, co znacznie ułatwia pracę. W tym przepisie kruche ciasto robi się samodzielnie. Jednak czas przygotowania można skrócić i kupić gotowe kruche babeczki, które wystarczy napełnić farszem z wędzoną rybą.

Jak więc przygotować pełne smaku i aromatu kruche babeczki faszerowane łososiem? Z tym sprawdzonym przepisem babeczki udadzą się na medal.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
  • 2. krok – wykrojenie okręgów i wyłożenie nimi foremek na babeczki
  • 3. krok – upieczenie kruchych babeczek w piekarniku
  • 4. krok – nafaszerowanie babeczek łososiem, zalanie masą jajeczną i posypanie żółtym serem
  • 5. krok – upieczenie babeczek z łososiem w piekarniku

Jak podawać kruche babeczki z łososiem?

Doskonałe babeczki z kruchego ciasta, w których środku kryje się obłędny farsz z łososia, to przepis na domową przekąskę. Dzięki temu, że składniki są dostępne przez cały rok, kruche babeczki wytrawnej wersji sprawdzą się na różne okazje. Można serwować je na imprezach, podczas wieczorów filmowych czy wspólnego oglądania meczu. Kruche babeczki z dodatkiem wędzonego łososia smakują obłędnie i każdy gość będzie pod wrażeniem ich wyśmienitego smaku. To również oryginalny pomysł na kolację na ciepło.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  
  • farsz:
  • 200 g wędzonego łososia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1/2 cukinii
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Składniki posiekać, a następnie dodać żółtka, śmietanę i sól. Energicznie wyrobić gładkie ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wyciąć koła nieco większe niż foremki na babeczki.
  • Ciastem wyłożyć foremki wysmarowane masłem. Docisnąć do dna i boków. Za pomocą widelca zrobić po kilka nakłuć.
  • Foremki ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec około 15 minut.
  • Śmietankę wymieszać z jajkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Do upieczonych babeczek nałożyć pokrojonego w kostkę łososia i plasterki cukinii. Zalać masą jajeczną. Wierzch posypać startym żółtym serem.
  • Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 stopni C. Ponownie wstawić blachę i piec około 20 minut.
  • Podawać na ciepło na kolację lub jako przekąskę.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej