Żółty ser zastąpiłam tym z Grecji. Pasta jajeczna z tym dodatkiem od razu podbiła moje podniebienie

pasta jajeczna z fetą
Autor: Shutterstock, Shutterstock Do pasty jajecznej dodaj ten grecki ser. To najlepsze smarowidło do chleba i nie tylko.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Z ugotowanych na twardo jajek można łatwo i błyskawicznie wyczarować smaczne dania i przekąski. Świetnym przykładem takiego smakołyku jest ten przepis. Pełna smaku pasta jajeczna z dodatkiem greckiego sera feta i szczypiorku smakuje zawsze. Zobaczcie, jak zrobić pastę z jajek i fety i sprawdźcie ten przepis.

Czy feta pasuje do jajek?

Grecki ser feta idealnie łączy się z ugotowanymi na twardo jajkami. Najlepiej przekonać się o tym osobiście i przygotować miseczkę znakomitej pasty kanapkowej z dodatkiem słonej fety i szczypiorku. To wyjątkowo dobre połączenie kilku prostych i niedrogich składników. Pasta jajeczna z fetą jest nie tylko pysznym smarowidłem do pieczywa. Można podawać ją jako przekąskę w formie dipu do świeżych warzyw pokrojonych w słupki, nachosów lub paluszków grissini.

Co dajemy do pasty jajecznej?

Pełna orzeźwiającego smaku pasta jajeczna przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu składa się z kilku produktów. Wszystkie składniki można kupić i w większych, i w mniejszych sklepach spożywczych. Są do kupienia przez cały rok, dlatego ten smakowity dodatek do pieczywa można robić często i szybko się nie znudzi.

Co jest potrzebne, aby przygotować prostą i pyszną pastę jajeczną? Lista składników jest krótka i obejmuje tylko cztery produkty i jedną przyprawę.

Jak zrobić pastę jajeczną z fetą?

Przepis na smakowitą pastę do chleba z jajek i greckiej fety nie jest trudny. To prosty i błyskawiczny sposób na coś pysznego do chleba i nie tylko. Nie licząc gotowania jajek, pasta jest gotowa do spożycia w ciągu kilku minut. To jeden z powodów, dla których warto sprawdzić ten łatwy przepis.

Jak więc przyrządzić miseczkę wyśmienitej domowej pasty jajecznej z fetą? Wystarczy przygotować ją raz, aby na stałe zagościła w domowym menu. Jajka można posiekać lub zetrzeć na tarce. Następnie miesza się je ze startą na tarce fetą, jogurtem greckim i szczypiorkiem. Na koniec pastę doprawia się świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie trzeba dodawać soli, ponieważ ser feta jest dość słony. Gotową pastę z jajek i fety należy przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu dwóch dni.

SKŁADNIKI

  • 100 g sera feta
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski.
  • Dodać starty na tarce ser feta i wymieszać.
  • Dodać jogurt grecki, wsypać posiekany szczypiorek i doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać z ulubionym pieczywem na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej