Żółty ser zastąpiłam tym z Grecji. Pasta jajeczna z tym dodatkiem od razu podbiła moje podniebienie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Z ugotowanych na twardo jajek można łatwo i błyskawicznie wyczarować smaczne dania i przekąski. Świetnym przykładem takiego smakołyku jest ten przepis. Pełna smaku pasta jajeczna z dodatkiem greckiego sera feta i szczypiorku smakuje zawsze. Zobaczcie, jak zrobić pastę z jajek i fety i sprawdźcie ten przepis.
Czy feta pasuje do jajek?
Grecki ser feta idealnie łączy się z ugotowanymi na twardo jajkami. Najlepiej przekonać się o tym osobiście i przygotować miseczkę znakomitej pasty kanapkowej z dodatkiem słonej fety i szczypiorku. To wyjątkowo dobre połączenie kilku prostych i niedrogich składników. Pasta jajeczna z fetą jest nie tylko pysznym smarowidłem do pieczywa. Można podawać ją jako przekąskę w formie dipu do świeżych warzyw pokrojonych w słupki, nachosów lub paluszków grissini.
Co dajemy do pasty jajecznej?
Pełna orzeźwiającego smaku pasta jajeczna przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu składa się z kilku produktów. Wszystkie składniki można kupić i w większych, i w mniejszych sklepach spożywczych. Są do kupienia przez cały rok, dlatego ten smakowity dodatek do pieczywa można robić często i szybko się nie znudzi.
Co jest potrzebne, aby przygotować prostą i pyszną pastę jajeczną? Lista składników jest krótka i obejmuje tylko cztery produkty i jedną przyprawę.
- jajka ugotowane na twardo
- ser feta
- jogurt grecki
- szczypiorek
- pieprz
Jak zrobić pastę jajeczną z fetą?
Przepis na smakowitą pastę do chleba z jajek i greckiej fety nie jest trudny. To prosty i błyskawiczny sposób na coś pysznego do chleba i nie tylko. Nie licząc gotowania jajek, pasta jest gotowa do spożycia w ciągu kilku minut. To jeden z powodów, dla których warto sprawdzić ten łatwy przepis.
Jak więc przyrządzić miseczkę wyśmienitej domowej pasty jajecznej z fetą? Wystarczy przygotować ją raz, aby na stałe zagościła w domowym menu. Jajka można posiekać lub zetrzeć na tarce. Następnie miesza się je ze startą na tarce fetą, jogurtem greckim i szczypiorkiem. Na koniec pastę doprawia się świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie trzeba dodawać soli, ponieważ ser feta jest dość słony. Gotową pastę z jajek i fety należy przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu dwóch dni.
SKŁADNIKI
- 100 g sera feta
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski.
- Dodać starty na tarce ser feta i wymieszać.
- Dodać jogurt grecki, wsypać posiekany szczypiorek i doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać z ulubionym pieczywem na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.