Zapomnij o klasycznym pesto. Z tego składnika wychodzi lekkie i orzeźwiające
Nie tylko zielone czy czerwone. To przepyszne pesto jest lekkie i orzeźwiające. Idealnie sprawdzi się makaronów, ryb, sałatek czy pieczywa. Cytrynowe pesto sprawdzi się na najróżniejsze okazje. Tego naprawdę warto wypróbować.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Orzeźwiające pesto na każdy dzień tygodnia. Ma mnóstwo zastosowań
Zamiast tradycyjnego, sięgnij po wyjątkowa i niezwykle orzeźwiającą wariację pesto. Świetnie się ona sprawdzi w szczególności latem. Podstawą tego przepisu jest nic innego, jak cytryna, dzięki czemu nasze danie wychodzi świeże, lekkie i delikatnie kwaśne.
Nasze aromatyczne pesto świetnie będzie pasowało do makaronu, grillowanej ryby, warzyw, sałatek czy nawet na najzwyklejsze kanapki. Jest to genialna alternatywa dla klasycznej wersji, która opiera się w główniej mierze na ziołach. Tu są one opcjonalne, a my głównie stawiamy na smak cytryny.
Jeśli chcemy możemy nasze pesto przygotować również w wersji wegańskiej. Wystarczy wyłącznie pominąć ser lub tez zastąpić go płatkami drożdżowymi. To naprawdę prosty sposób na ciekawą wariację klasyki.
Nasze pesto cytrynowe wychodzi lekkie, aromatyczne i pełne smaku. To idealny sposób na pominięcie ciężkich sosów i zamiast tego wybranie wyrazistego i śródziemnomorskiego smaku. Jeśli więc nie masz pomysłu na ciekawy i aromatyczny obiad - na pomoc przychodzi właśnie ten przepis.
SKŁADNIKI
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 30 g orzechów nerkowca
- 40 g parmezanu
- 60 ml oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę myjemy i ścieramy z niej skórkę.
- Wyciskamy z niej sok.
- W blenderze miksujemy skórkę i sok z cytryny, orzechy, czosnek, ser i bazylię.
- Stopniowo dodajemy oliwę.
- Doprawiamy do smaku.