Zapomnij o klasycznym pesto. Z tego składnika wychodzi lekkie i orzeźwiające

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nie tylko zielone czy czerwone. To przepyszne pesto jest lekkie i orzeźwiające. Idealnie sprawdzi się makaronów, ryb, sałatek czy pieczywa. Cytrynowe pesto sprawdzi się na najróżniejsze okazje. Tego naprawdę warto wypróbować.
Orzeźwiające pesto na każdy dzień tygodnia. Ma mnóstwo zastosowań
Zamiast tradycyjnego, sięgnij po wyjątkowa i niezwykle orzeźwiającą wariację pesto. Świetnie się ona sprawdzi w szczególności latem. Podstawą tego przepisu jest nic innego, jak cytryna, dzięki czemu nasze danie wychodzi świeże, lekkie i delikatnie kwaśne.
Nasze aromatyczne pesto świetnie będzie pasowało do makaronu, grillowanej ryby, warzyw, sałatek czy nawet na najzwyklejsze kanapki. Jest to genialna alternatywa dla klasycznej wersji, która opiera się w główniej mierze na ziołach. Tu są one opcjonalne, a my głównie stawiamy na smak cytryny.
Jeśli chcemy możemy nasze pesto przygotować również w wersji wegańskiej. Wystarczy wyłącznie pominąć ser lub tez zastąpić go płatkami drożdżowymi. To naprawdę prosty sposób na ciekawą wariację klasyki.
Nasze pesto cytrynowe wychodzi lekkie, aromatyczne i pełne smaku. To idealny sposób na pominięcie ciężkich sosów i zamiast tego wybranie wyrazistego i śródziemnomorskiego smaku. Jeśli więc nie masz pomysłu na ciekawy i aromatyczny obiad - na pomoc przychodzi właśnie ten przepis.
SKŁADNIKI
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 30 g orzechów nerkowca
- 40 g parmezanu
- 60 ml oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę myjemy i ścieramy z niej skórkę.
- Wyciskamy z niej sok.
- W blenderze miksujemy skórkę i sok z cytryny, orzechy, czosnek, ser i bazylię.
- Stopniowo dodajemy oliwę.
- Doprawiamy do smaku.