Zapomnij o klasycznym pesto. Z tego składnika wychodzi lekkie i orzeźwiające

2025-08-08 15:18

Nie tylko zielone czy czerwone. To przepyszne pesto jest lekkie i orzeźwiające. Idealnie sprawdzi się makaronów, ryb, sałatek czy pieczywa. Cytrynowe pesto sprawdzi się na najróżniejsze okazje. Tego naprawdę warto wypróbować.

Zapomnij o klasycznym pesto. Z tego składnika wychodzi lekkie i orzeźwiające

i

Autor: Shutterstock.com Zapomnij o klasycznym pesto. Z tego składnika wychodzi lekkie i orzeźwiające
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Orzeźwiające pesto na każdy dzień tygodnia. Ma mnóstwo zastosowań

Zamiast tradycyjnego, sięgnij po wyjątkowa i niezwykle orzeźwiającą wariację pesto. Świetnie się ona sprawdzi w szczególności latem. Podstawą tego przepisu jest nic innego, jak cytryna, dzięki czemu nasze danie wychodzi świeże, lekkie i delikatnie kwaśne.

Nasze aromatyczne pesto świetnie będzie pasowało do makaronu, grillowanej ryby, warzyw, sałatek czy nawet na najzwyklejsze kanapki. Jest to genialna alternatywa dla klasycznej wersji, która opiera się w główniej mierze na ziołach. Tu są one opcjonalne, a my głównie stawiamy na smak cytryny.

Jeśli chcemy możemy nasze pesto przygotować również w wersji wegańskiej. Wystarczy wyłącznie pominąć ser lub tez zastąpić go płatkami drożdżowymi. To naprawdę prosty sposób na ciekawą wariację klasyki.

Nasze pesto cytrynowe wychodzi lekkie, aromatyczne i pełne smaku. To idealny sposób na pominięcie ciężkich sosów i zamiast tego wybranie wyrazistego i śródziemnomorskiego smaku. Jeśli więc nie masz pomysłu na ciekawy i aromatyczny obiad - na pomoc przychodzi właśnie ten przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 cytryna 
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 40 g parmezanu 
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę myjemy i ścieramy z niej skórkę.
  • Wyciskamy z niej sok.
  • W blenderze miksujemy skórkę i sok z cytryny, orzechy, czosnek, ser i bazylię.
  • Stopniowo dodajemy oliwę.
  • Doprawiamy do smaku.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...