Zamiast pomidorowej, robię salsę z tego owocu. Idealnie orzeźwiająca i szybka w przygotowaniu

Zamiast pomidorowej, robię salsę z tego owocu. Idealnie orzeźwiająca i szybka w przygotowaniu
Autor: Shutterstock.com Zamiast pomidorowej, robię salsę z tego owocu. Idealnie orzeźwiająca i szybka w przygotowaniu
łatwy
5 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Letnia salsa, która świetnie sprawdzi się do najróżniejszych przekąsek. A główną rolę odgrywa w niej... arbuz. Ten przepyszny owoc w połączeniu z dodatkami sprawi, że będziemy mieli przepyszną, słodko-słoną salsę. Ten przepis naprawdę jest wart wypróbowania.

Salsa inna niż wszystkie. Wystarczy kilka składników

Arbuzowa salsa to idealny sposób na letnią przekąskę. Łączy w sobie składnie i słone smaki, które idealnie się ze sobą komplementują. Jest ona niezwykle prosta do przygotowania, a smakuje wybornie. I wystarczy dosłownie kilka składników. 

Nasza salsa wychodzi niesamowicie świeża i pyszna. Jest idealną alternatywą dla klasycznej salsy, którą wszyscy znają. A wystarczy tylko zamienić pomidora na arbuza, by go przygotować. Jeśli więc masz ochotę na ciekawą przekąskę, ta sprawdzi się wręcz perfekcyjnie.

Naszą salsę najlepiej podawać z chipsami czy nachosami. Goście będą zachwyceni tą świeżą przekąską, która niesamowicie smakuje, a dodatkowo jest niesamowicie prosta w przygotowaniu. Jeśli więc chcesz przygotować coś innego - ta salsa sprawdzi się idealnie.

Przygotujemy ją w kilka minut, a nie tylko będzie pięknie wyglądać, ale również ciekawie smakować. Ta salsa naprawdę jest warta wypróbowania, ponieważ jest świeża, prosta i szybka. Jesteśmy przekonani, że szybko zniknie z miski. Na szczęście, szybko można ją dorobić.

SKŁADNIKI

  • 400 g arbuza
  • 1 szalotka
  • 2 papryczki jalapeno
  • pęczek kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z limonki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Arbuza kroimy w droną kostkę.
  • Papryczkę, kolendrę, szalotkę i czosnek drobno siekamy.
  • W dużej misce mieszamy wszystkie pokrojone składniki.
  • Całość polewamy sokiem z limonki i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Całość dokładnie mieszamy.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej