Wegetariańska quesadilla to prawdziwy hit. Prosty smak w nowej odsłonie

Wegetariańska quesadilla to prawdziwy hit. Prosty smak w nowej odsłonie
Autor: Shutterstock.com Wegetariańska quesadilla to prawdziwy hit. Prosty smak w nowej odsłonie
łatwy
5 min
1

Dieta wegetariańska

Wegetariańska quesadilla z kukurydzą, chili i szczypiorkiem. Prosta do przygotowanie przekąska inspirowana meksykańską kuchnią. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się przepyszną przegryzką. Ten przepis to prawdziwy hit.

Pikantna quesadilla po wegetariańsku. Tego warto spróbować

Wegetariańska quesadilla to przekąska iście idealna. Prosta w przygotowaniu, a smakuje niesamowicie. Idealnie łączy w sobie różne smaki. Połączenie słodkiej kukurydzy z pikantnym chili wspaniale się ze sobą sprawdza. To prosta przekąska inspirowana meksykańskimi smakami.

Wystarczy kilka minut, by przygotować tę przekąskę, która sprawdzi się jednakowo na lunch czy przekąskę na posiadówkę z przyjaciółmi. Co więcej, można ją łatwo modyfikować. Jeśli chcemy, możemy dodać do niej gotowanego kurczaka albo krewetki.

Ta przekąska sprawdzi się dla każdego. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Jeśli więc nie wiesz, co przygotować na szybki posiłek. Wystarczy kilka składników, by go przygotować.

Przygotuj sobie tę quesadille i zabierz ją ze sobą do pracy czy szkoły. Świetnie będzie smakowała zarówno na zimno jak i na ciepło. To naprawdę idealny posiłek, który da nam lekkiego kopa dzięki papryczce chili.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 papryczki chili
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 cebule dymki
  • 1 limonka
  • 60 g tartego sera
  • 2 tortille
  • 1 łyżka ostrego sosu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno siekamy. 
  • Smażymy do rozgrzanej patelni z oliwą.
  • Dodajemy posiekane chili i podsmażamy.
  • Dodajemy odsączoną kukurydzę, szczypiorek, startą skórę i sok z limonki.
  • Mieszankę nakładamy na tortillę, posypujemy serem i przykrywamy drugą tortillą.
  • Podsmażymy tortillę na suchej patelni z obu stron.
  • Kroimy na 4 części i podajemy z ostrym sosem.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej