Wegetariańska przystawka z grilla zachwyci swoim smakiem. Grillowana cukinia z burratą i orzeszkami to hit

Wegetariańska przystawka z grilla zachwyci swoim smakiem. Grillowana cukinia z burratą i orzeszkami to hit
Autor: Shutterstock.com Wegetariańska przystawka z grilla zachwyci swoim smakiem. Grillowana cukinia z burratą i orzeszkami to hit
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Idealny pomysł na wegetariańską przystawkę z grilla. Grillowana cukinia podawana z burratą i orzeszkami piniowymi zachwyci świeżością i bogactwem aromatów. Jest prosta w przygotowaniu a smakuje doprawdy wyśmienicie. Wystarczy zaledwie kilka składników.

Cukinia z grilla z burratą i orzeszkami. Idealny sposób na wegetariańską przekąskę w majówkę

Przepyszna przekąska z grilla, która zachwyci każdego, a jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Grillowana cukinia z burratą i orzeszkami piniowymi to idealne połączenie świeżości warzyw i ciekawych składników.

Cukinia z grilla zawsze jest świetnym pomysłem, ponieważ choć zachowuje swoją soczystość, zyskuje ona przy okazji lekki posmak wędzenia. Trzeba jednak uważać, by nie trzymać jej za długo na grillu, bo zrobić się wtedy zbyt miękka, tracąc swoją lekko chrupiącą strukturę.

No i oczywiście gwiazdą tego przepisu jest nic innego jak burrata. To włoski ser, który w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność w Polsce. To połączenie mozzarelli i śmietany, ma kremową konsystencję w środku i sprężystą skórkę na zewnątrz. Ten kremowy przysmak idealnie łączy się z warzywami.

Orzeszki natomiast dodają naszemu daniu ciekawego aromatu i chrupkości. Oliwa z oliwek i świeża bazylia nadają mu świeżości i aromatu. To danie sprawdzi się jednakowo jako przystawka, lekki lunch czy danie wegetariańskie.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie cukinie
  • 1 kulka burraty 
  • 2–3 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • sok z 0,5 cytryny
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • odrobina miodu lub kremu balsamicznego do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie dokładnie myjemy i obcinamy końce.
  • Kroimy wzdłuż na cienkie plasterki.
  • Każdy plaster skraplamy oliwą z oliwek i lekko solimy.
  • Tak przygotowanego bakłażana grillujemy, aż paski będą miękkie i sprężyste.
  • Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni.
  • Cukinię układamy na talerzu.
  • Burratę rozrywamy na mniejsze kawałki i układamy na cukinii.
  • Posypujemy całość orzeszkami i porwaną świeżą bazylią.
  • Skraplamy oliwą z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną miodu lub kremu balsamicznego.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej