Wegetariańska przystawka z grilla zachwyci swoim smakiem. Grillowana cukinia z burratą i orzeszkami to hit

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Idealny pomysł na wegetariańską przystawkę z grilla. Grillowana cukinia podawana z burratą i orzeszkami piniowymi zachwyci świeżością i bogactwem aromatów. Jest prosta w przygotowaniu a smakuje doprawdy wyśmienicie. Wystarczy zaledwie kilka składników.
Cukinia z grilla z burratą i orzeszkami. Idealny sposób na wegetariańską przekąskę w majówkę
Przepyszna przekąska z grilla, która zachwyci każdego, a jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Grillowana cukinia z burratą i orzeszkami piniowymi to idealne połączenie świeżości warzyw i ciekawych składników.
Cukinia z grilla zawsze jest świetnym pomysłem, ponieważ choć zachowuje swoją soczystość, zyskuje ona przy okazji lekki posmak wędzenia. Trzeba jednak uważać, by nie trzymać jej za długo na grillu, bo zrobić się wtedy zbyt miękka, tracąc swoją lekko chrupiącą strukturę.
No i oczywiście gwiazdą tego przepisu jest nic innego jak burrata. To włoski ser, który w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność w Polsce. To połączenie mozzarelli i śmietany, ma kremową konsystencję w środku i sprężystą skórkę na zewnątrz. Ten kremowy przysmak idealnie łączy się z warzywami.
Orzeszki natomiast dodają naszemu daniu ciekawego aromatu i chrupkości. Oliwa z oliwek i świeża bazylia nadają mu świeżości i aromatu. To danie sprawdzi się jednakowo jako przystawka, lekki lunch czy danie wegetariańskie.
SKŁADNIKI
- 2 średnie cukinie
- 1 kulka burraty
- 2–3 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- sok z 0,5 cytryny
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- odrobina miodu lub kremu balsamicznego do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie dokładnie myjemy i obcinamy końce.
- Kroimy wzdłuż na cienkie plasterki.
- Każdy plaster skraplamy oliwą z oliwek i lekko solimy.
- Tak przygotowanego bakłażana grillujemy, aż paski będą miękkie i sprężyste.
- Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni.
- Cukinię układamy na talerzu.
- Burratę rozrywamy na mniejsze kawałki i układamy na cukinii.
- Posypujemy całość orzeszkami i porwaną świeżą bazylią.
- Skraplamy oliwą z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną miodu lub kremu balsamicznego.