Wegański smalec sezamowy - aromatyczny i zdrowy

2022-04-07
Smalec sezamowy
Autor: Shutterstock Smalec sezamowy to zdrowa alternatywa nie tylko dla wegan i wegetarian.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Smalec sezamowy przygotowuje się z dwóch rodzajów sezamu: ciemnego i jasnego, a wzbogaca siemieniem lnianym, smażoną cebulką i świeżą natką pietruszki. To eksplozja superfood w łyżce aromatycznej pasty. Ważne jest, by zanim przystąpimy do przygotowań, zaopatrzyć się w moździerz do utarcia sezamu.

SKŁADNIKI

  • 30 dag ziaren czarnego sezamu
  • kilka łyżek jasnego sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • olej do smażenia
  • cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czarny i biały sezam uprażyć (osobno) na suchej patelni, ostudzić.
  • Czarny sezam utrzeć w moździerzu, aż powstanie gładka, tłusta masa.
  • Posolić, dodać siemię lniane i ziarna białego sezamu.
  • Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodać do masy sezamowej.
  • Dodać natkę, posolić i dokładnie wymieszać.
Cudowne SIEMIĘ LNIANE - do picia, na włosy i skórę, zamiast jajka

Pasty kanapkowe i inne smarowidła do chleba - 10 obłędnych przepisów