Wegański smalec sezamowy - aromatyczny i zdrowy
2022-04-07
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Smalec sezamowy przygotowuje się z dwóch rodzajów sezamu: ciemnego i jasnego, a wzbogaca siemieniem lnianym, smażoną cebulką i świeżą natką pietruszki. To eksplozja superfood w łyżce aromatycznej pasty. Ważne jest, by zanim przystąpimy do przygotowań, zaopatrzyć się w moździerz do utarcia sezamu.
SKŁADNIKI
- 30 dag ziaren czarnego sezamu
- kilka łyżek jasnego sezamu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól
- olej do smażenia
- cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czarny i biały sezam uprażyć (osobno) na suchej patelni, ostudzić.
- Czarny sezam utrzeć w moździerzu, aż powstanie gładka, tłusta masa.
- Posolić, dodać siemię lniane i ziarna białego sezamu.
- Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodać do masy sezamowej.
- Dodać natkę, posolić i dokładnie wymieszać.
Cudowne SIEMIĘ LNIANE - do picia, na włosy i skórę, zamiast jajka