Ułóż na cieście francuskim, zawiń i upiecz. Ta obłędna rolada to idealna przekąska na mecz lub film

Co najlepiej zrobić z ciasta francuskiego? Odpowiedź na to pytanie jest prosta jak ten przepis. Pyszna i aromatyczna rolada z ciasta francuskiego wypełniona smacznymi składnikami to doskonały pomysł na oryginalną przekąskę. Danie sprawdzi się na domowych imprezach, podczas wieczoru filmowego czy wspólnego oglądania meczu. Zobaczcie, jak przyrządzić obłędną roladę z ciasta francuskiego.
Z czego zrobić roladę z ciasta francuskiego?
Rolada z ciasta francuskiego jest pyszna i składa się z kilku prostych produktów. To artykuły spożywcze, z których można przyrządzić wiele smacznych dań i przekąsek. Są do kupienia w wielu sklepach spożywczych i na bazarkach. Do przygotowania rolady z ciasta francuskiego można wykorzystać składniki, które zalegają w lodówce, oraz resztki. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Co więc jest niezbędne, aby zrobić w domu pyszną i szybką przekąskę z ciasta francuskiego? Lista składników nie jest długa, a znalazły się na niej takie produkty jak:
- ciasto francuskie
- szynka
- ser żółty
- ogórki kiszone
- musztarda
- jajko do posmarowania rolady
Jak można zrobić roladę z ciasta francuskiego?
Przepis na smakowitą i efektowną przekąskę, jaką jest rolada z ciasta francuskiego, jest prosty. To szybki przepis, z którego można skorzystać nawet w ostatniej chwili. Przygotowanie zajmuje około 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Pamiętajcie, aby ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu nie popęka podczas rozwijania i pieczenia.
Jak więc zrobić wyborną i aromatyczną roladę z ciasta francuskiego? Przepis został podzielony na kilka banalnie łatwych kroków.
- 1. krok – posmarowanie ciasta francuskiego musztardą
- 2. krok – ułożenie szynki, żółtego sera i ogórków kiszonych
- 3. krok – zwinięcie ciasta francuskiego w roladę i posmarowanie jajkiem
- 4. krok – upieczenie rolady z ciasta francuskiego w piekarniku
Ile piecze się rolada z ciasta francuskiego?
W tym prostym przepisie na wyśmienitą roladę z ciasta francuskiego, która umili wieczór filmowy lub kibicowanie podczas meczu, ostatni etap przygotowania to pieczenie. Piekarnik należy wcześniej nagrzać. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa około 25 minut. W tym czasie ser przyjemnie się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g szynki w plastrach
- 100 g żółtego sera w plastrach
- 4 ogórki kiszone
- 1 jajko
- 3 łyżki musztardy miodowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i posmarować musztardą.
- Ułożyć warstwę z plastrów szynki. Kolejną warstwę ułożyć z plastrów sera
- Ogórki kiszone pokroić na długie plastry i ułożyć na serze.
- Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Podawać na ciepło lub po ostygnięciu jako przekąskę.