Tureckie cygara to moja ulubiona przekąska. Zawsze robi wrażenie wyglądem i wybornym smakiem

tureckie cygara sigara boregi
Autor: Shutterstock Przepis na tę znakomitą przekąskę pochodzi z Turcji. Chrupiące cygara z tego ciasta są pyszne i łatwe.
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Przepisy kuchni tureckiej są coraz bardziej popularne w naszym kraju. Nic dziwnego, ponieważ dania pochodzące z tego słonecznego kraju są pyszne i aromatyczne. Właśnie taka jest znakomita przekąska, która właśnie podbija polski internet. Tureckie cygara, czyli sigara boregi, są wyjątkowo dobre i łatwe do samodzielnego przygotowania. Zobaczcie, jak zrobić w domu chrupiące cygara tureckie.

Czym są tureckie cygara?

Sigara boregi to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Turcji. Ta znakomita przekąską ma kształt ruloników z ciasta filo wypełnionych smacznym serowym farszem z dodatkiem cebuli, ziemniaków, natki pietruszki i przypraw. Doskonale smakują na ciepło i równie dobre są po ostygnięciu. Zwykle podaje się je z różnymi sosami, które są idealnym uzupełnieniem przekąski. Ze względu na swój oryginalny wygląd w Polsce nazywa się je tureckimi cygarami.

Jak zrobić tureckie cygara?

Przepis na pyszne tureckie sigara boregi nie jest trudny. Chociaż przepis pochodzi z kuchni tureckiej, wszystkie składniki można kupić w naszych sklepach. Są łatwo dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana. Przygotowanie przekąski nie wymaga skomplikowanych czynności i nie zajmuje tak dużo czasu. Razem z pieczeniem to niewiele ponad pół godziny.

Jak zrobić pyszne i chrupiące tureckie cygara? Wybierając ten oryginalny turecki przepis, przygotujecie wyborną przekąskę, która zachwyci ciekawym wyglądem i pysznym smakiem.

  • 1. krok – przygotowanie farszu serowego
  • 2. krok – pokrojenie ciasta filo
  • 3. krok – uformowanie tureckich cygar
  • 4. krok – upieczenie tureckich cygar w piekarniku

Jak podawać tureckie cygara?

Sigara Böreği, czyli pyszna turecka przekąska z ciasta filo z nadzieniem, jest uniwersalna i smakuje każdemu. Z przepisu można korzystać przez cały rok i robić ją na najróżniejsze okazje. Tureckie cygara najlepiej smakują po upieczeniu, gdy ciasto jest chrupiące, a nadzienie gorące. Równie dobre są po ostygnięciu. Sprawdzą się jako przekąska lub przystawka przed obiadem. Można podawać je z tureckim sosem jogurtowym z czosnkiem i miętą cacık lub pomidorowym. Tuż przed jedzeniem warto skropić je sokiem z cytryny, aby podkreślić smak dania.

SKŁADNIKI

  • 6 arkuszy ciasta filo
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • 150 g sera feta
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki rozgnieść praską.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do zeszklonej cebuli dodać ziemniaki, pokruszony ser feta i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem, czarnuszką i papryką. Wymieszać.
  • Rozłożyć 2 arkusze ciasta filo i pokroić je na 4 pasy. Na górze nałożyć nadzienie, zostawiając nieduży margines. Zwinąć w rulony. Tak samo przygotować pozostałe arkusze ciasta filo.
  • Ruloniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
  • Podawać jako przekąskę na ciepło lub po ostygnięciu.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej