Tureckie cygara to moja ulubiona przekąska. Zawsze robi wrażenie wyglądem i wybornym smakiem

Dieta wegetariańska
Przepisy kuchni tureckiej są coraz bardziej popularne w naszym kraju. Nic dziwnego, ponieważ dania pochodzące z tego słonecznego kraju są pyszne i aromatyczne. Właśnie taka jest znakomita przekąska, która właśnie podbija polski internet. Tureckie cygara, czyli sigara boregi, są wyjątkowo dobre i łatwe do samodzielnego przygotowania. Zobaczcie, jak zrobić w domu chrupiące cygara tureckie.
Czym są tureckie cygara?
Sigara boregi to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Turcji. Ta znakomita przekąską ma kształt ruloników z ciasta filo wypełnionych smacznym serowym farszem z dodatkiem cebuli, ziemniaków, natki pietruszki i przypraw. Doskonale smakują na ciepło i równie dobre są po ostygnięciu. Zwykle podaje się je z różnymi sosami, które są idealnym uzupełnieniem przekąski. Ze względu na swój oryginalny wygląd w Polsce nazywa się je tureckimi cygarami.
Jak zrobić tureckie cygara?
Przepis na pyszne tureckie sigara boregi nie jest trudny. Chociaż przepis pochodzi z kuchni tureckiej, wszystkie składniki można kupić w naszych sklepach. Są łatwo dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana. Przygotowanie przekąski nie wymaga skomplikowanych czynności i nie zajmuje tak dużo czasu. Razem z pieczeniem to niewiele ponad pół godziny.
Jak zrobić pyszne i chrupiące tureckie cygara? Wybierając ten oryginalny turecki przepis, przygotujecie wyborną przekąskę, która zachwyci ciekawym wyglądem i pysznym smakiem.
- 1. krok – przygotowanie farszu serowego
- 2. krok – pokrojenie ciasta filo
- 3. krok – uformowanie tureckich cygar
- 4. krok – upieczenie tureckich cygar w piekarniku
Jak podawać tureckie cygara?
Sigara Böreği, czyli pyszna turecka przekąska z ciasta filo z nadzieniem, jest uniwersalna i smakuje każdemu. Z przepisu można korzystać przez cały rok i robić ją na najróżniejsze okazje. Tureckie cygara najlepiej smakują po upieczeniu, gdy ciasto jest chrupiące, a nadzienie gorące. Równie dobre są po ostygnięciu. Sprawdzą się jako przekąska lub przystawka przed obiadem. Można podawać je z tureckim sosem jogurtowym z czosnkiem i miętą cacık lub pomidorowym. Tuż przed jedzeniem warto skropić je sokiem z cytryny, aby podkreślić smak dania.
SKŁADNIKI
- 6 arkuszy ciasta filo
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- 150 g sera feta
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki rozgnieść praską.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
- Do zeszklonej cebuli dodać ziemniaki, pokruszony ser feta i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem, czarnuszką i papryką. Wymieszać.
- Rozłożyć 2 arkusze ciasta filo i pokroić je na 4 pasy. Na górze nałożyć nadzienie, zostawiając nieduży margines. Zwinąć w rulony. Tak samo przygotować pozostałe arkusze ciasta filo.
- Ruloniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
- Podawać jako przekąskę na ciepło lub po ostygnięciu.