To moja ulubiona przekąska z grilla. Grillowane brzoskwinie z burratą smakują wyśmienicie

Dieta wegetariańska
Przepyszne brzoskwinie z grilla z burattą, miodem i pistacjami to idealny sposób na ciekawą przystawkę czy lekką kolację. Smakują niesamowicie, a ich wygląd z pewnością zrobi wrażenie. Wystarczy kilka chwil, by przygotować ten niesamowity posiłek.
Brzoskwinie z burratą, pistacjami i miodem. Zaskocz gości smakiem
Połączenie różnych tekstur i smaków. Przepyszne brzoskwinie z burratą, pistacjami i miodem nie tylko wspaniale wygląda, ale również niesamowicie smakuje. To idealne połączenie słodyczy, kwaskowości, chrupkości i kremowości.
Grillowane brzoskwinie są idealnie słodkie i mają lekko karmelizowany smak. Zgrillowanie ich sprawia, że są znacznie bardziej aromatyczne, ale jeśli wybierzemy te twarde to będą one przy tym wciąż jędrne po zgrillowaniu. Jedyne, co to idealnie podbijemy ich smak, tworząc coś pomiędzy deserem a daniem wytrawnym.
Szybko, prosto i elegancko. Idealny pomysł na kolację czy przekąskę
Ten przepis jest zarówno szybki, jak i prosty, ale wygląda i smakuje jak z eleganckiej restauracji. Można go podawać jako przystawkę, kolację, lekki lunch czy ciekawy deser. To idealne danie na ciepłe dni.
Co więcej, danie to można dowolnie modyfikować. Na przykład, zamiast burraty można użyć mozzarelli di bufali, ricotty czy chociażby fety. Wszystkie te sery świetnie będą komplementować nasze brzoskwinie.
Co ciekawe możemy również dodać na przykład chrupiące kawałki boczki, prosciutto crudo, szynkę parmeńską czy na przykład grillowane krewetki.
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 1 kula burraty
- 2 łyżki miodu
- garść niesolonych pistacji
- kilka listków świeżej mięty
- oliwa z oliwek extra virgin
- pieprz
- sól morska
- ocet balsamiczny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brzoskwinie kroimy na pół i usuwamy pestki.
- Delikatnie skraplamy oliwą.
- Przeciętą stroną ustawiamy je na grillu i smażymy kilka minut.
- Układamy na talerzu.
- Na środku kładziemy rozkrojoną burratę.
- Całość skraplamy miodem i octem balsamicznym.
- Posypujemy prażonymi pistacjami i miętą.
- Na koniec skraplamy oliwą i doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.