Kiedy mam dosyć mięsa z grilla sięgam po ten przepis. Grillowane cytrynowe krewetki z kuskusem pesto zawsze robią furorę

Dieta niskokaloryczna
Sezon grillowy czas start. Jeśli mamy ochotę na pyszne danie prosto z grilla, a znudziły się nam mięsa i warzywa, możemy przygotować przepyszne krewetki cytrynowe z kuskusem pesto. Danie to jest sycące i proste w przygotowaniu. A wygląda, jak z drogiej restauracji.
Danie z grilla, które szybko będzie gotowe. Wystarczy niecałe pół godziny
Idealne połączenie kuchni śródziemnomorskiej z nowoczesnym podejściem do grillowania. Przygotowanie krewetkach cytrynowych z kuskusem pesto to idealny pomysł na lekki obiad, kolację czy imprezę na świeżym powietrzu.
Marynowanie krewetek nie zajmie dużo czasu, a całość może być gotowa w niecałe pół godziny. Nic w tym przepisie nie zajmie nam dużo czasu. Jest to więc świetna opcja, kiedy nie chce nam się stać całymi godzinami przy garach, a na zewnątrz jest piękna pogoda.
Proste, aromatyczne i dobre dla zdrowia. Wystarczy kilka składników
Krewetki są delikatne, ale świetnie chłoną aromat marynaty. Dzięki cytrynie będą idealnie świeże, a dzięki czosnkowi, ich smak będzie idealnie wyraźny. Dzięki kuskusowi natomiast nasze danie zyska kremową, ziołową nutę, ze świeżością pomidorków.
Pesto można wykonać samodzielnie w domu, ale bez problemu możemy również użyć również tego dostępnego w supermarketach. Samo w sobie danie jest bogate w białko, zdrowe tłuszcze i witaminy. Bez problemu można je dopasować do diety bezglutenowej (zamieniając kuskus na komosę ryżową), wysokobiałkowej czy śródziemnomorskiej.
SKŁADNIKI
- Na krewetki:
- 300 g surowych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- Sok i skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża pietruszka do dekoracji
- Na kuskus pesto:
- 1 szklanka kuskusu
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki zielonego pesto
- 6–8 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Garść rukoli lub bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy krewetki z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny oraz solą i pieprzem.
- Odstawiamy do lodówki na co najmniej 15 minut.
- Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy.
- Po napęcznieniu, mieszamy i dodajemy pesto, oliwę, sól, pieprz, pomidorki i rukolę/bazylię.
- Krewetki grillujemy po około dwie minuty z każdej strony.
- Na talerzu rozkładamy kuskus, a na wierch układamy krewetki.
- Skraplamy odrobiną cytryny.