Kiedy mam dosyć mięsa z grilla sięgam po ten przepis. Grillowane cytrynowe krewetki z kuskusem pesto zawsze robią furorę

Kiedy mam dosyć mięsa z grilla sięgam po ten przepis. Grillowane cytrynowe krewetki z kuskusem pesto zawsze robią furorę
Autor: Shutterstock.com Kiedy mam dosyć mięsa z grilla sięgam po ten przepis. Grillowane cytrynowe krewetki z kuskusem pesto zawsze robią furorę
łatwy
15 min
4

Dieta niskokaloryczna

Sezon grillowy czas start. Jeśli mamy ochotę na pyszne danie prosto z grilla, a znudziły się nam mięsa i warzywa, możemy przygotować przepyszne krewetki cytrynowe z kuskusem pesto. Danie to jest sycące i proste w przygotowaniu. A wygląda, jak z drogiej restauracji.

Danie z grilla, które szybko będzie gotowe. Wystarczy niecałe pół godziny

Idealne połączenie kuchni śródziemnomorskiej z nowoczesnym podejściem do grillowania. Przygotowanie krewetkach cytrynowych z kuskusem pesto to idealny pomysł na lekki obiad, kolację czy imprezę na świeżym powietrzu.

Marynowanie krewetek nie zajmie dużo czasu, a całość może być gotowa w niecałe pół godziny. Nic w tym przepisie nie zajmie nam dużo czasu. Jest to więc świetna opcja, kiedy nie chce nam się stać całymi godzinami przy garach, a na zewnątrz jest piękna pogoda.

Proste, aromatyczne i dobre dla zdrowia. Wystarczy kilka składników

Krewetki są delikatne, ale świetnie chłoną aromat marynaty. Dzięki cytrynie będą idealnie świeże, a dzięki czosnkowi, ich smak będzie idealnie wyraźny. Dzięki kuskusowi natomiast nasze danie zyska kremową, ziołową nutę, ze świeżością pomidorków.

Pesto można wykonać samodzielnie w domu, ale bez problemu możemy również użyć również tego dostępnego w supermarketach. Samo w sobie danie jest bogate w białko, zdrowe tłuszcze i witaminy. Bez problemu można je dopasować do diety bezglutenowej (zamieniając kuskus na komosę ryżową), wysokobiałkowej czy śródziemnomorskiej.

SKŁADNIKI

  • Na krewetki:
  • 300 g surowych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża pietruszka do dekoracji
  • Na kuskus pesto:
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 6–8 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Garść rukoli lub bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy krewetki z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny oraz solą i pieprzem.
  • Odstawiamy do lodówki na co najmniej 15 minut.
  • Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy.
  • Po napęcznieniu, mieszamy i dodajemy pesto, oliwę, sól, pieprz, pomidorki i rukolę/bazylię.
  • Krewetki grillujemy po około dwie minuty z każdej strony.
  • Na talerzu rozkładamy kuskus, a na wierch układamy krewetki.
  • Skraplamy odrobiną cytryny.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej