To danie przygotuje każdy amator. 5 minut i pyszna tortilla z tuńczykiem na ostro gotowa

To danie przygotuje każdy amator. 5 minut i pyszna tortilla z tuńczykiem na ostro gotowa
Autor: Shutterstock.com To danie przygotuje każdy amator. 5 minut i pyszna tortilla z tuńczykiem na ostro gotowa
łatwy
5 min
2

Dieta niskokaloryczna

Tortilla wypełniona po brzegi wspaniałym tuńczykiem wymieszanym z sosem Sriracha to idealny pomysł na kolację. Są sycące, ale przy okazji lekkie i orzeźwiające. Ich przygotowanie nie zajmie nam więcej niż pięć minut.

Pyszna i sycąca kolacja. Gotowa już w pięć minut

Orzeźwiający, sycący, prosty w przygotowaniu - to wszystko opisuje te niezwykłe wrapy z tuńczykiem na ostro. Ich przygotowanie nie powinno nam zająć więcej niż pięć minut, a rezultaty będą niesamowite. 

Ten posiłek jest idealny zarówno na kolację, jak i na szybki lunch czy drugie śniadanie. Nie trzeba go podgrzewać, dzięki czemu można go przygotować szybciej i spakować do zabrania ze sobą. Co więcej, dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej też jest rozwiązanie. Wystarczy, zamiast tortilli użyć liści sałaty rzymskiej.

Zrób wrapa pod siebie. Zmian może być całe mnóstwo

Na tym nie koniec, choć w przepisie jest majonez to jednak nie jest to jedyny dobry wybór. Użyć możemy również jogurt grecki czy nawet rozgniecione awokado. Zamiast Sriracha możemy natomiast sięgnąć po jakikolwiek inny ostry sos. Ma on nam dodać "kopa" do naszego wrapa. To dzięki niemy właśnie ta ostrość nadaje wrapowi jego charakterystyczny smak.

Jeśli lubimy możemy dodać do naszego wrapa również oliwki, cienko pokrojone marchewki, awokado i ogórek to również pyszne dodatki.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub wodzie, odsączonego
  • 2 łyżki Sriracha
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/4 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1/4 szklanki selera pokrojonego w kostkę
  • 2 średnie tortille pszenne lub liście sałaty
  • 2 liście sałaty rzymskiej
  • 1 mały pomidor pokrojony w plasterki
  • 1/4 szklanki liści szpinaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tuńczyka, majonez, cebulę, seler i Sriracha mieszamy w dużej misce, aż do osiągnięcia kremowej konsystencji.
  • Na tortillę nakładamy sałatę, pastę z tuńczyka, pomidora i szpinak.
  • Całość ciasno zawijamy.
  • Kroimy na mniejsze kawałki.
Wytrawny placek z tuńczykiem i jajkami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej