Ten wege przepis przywiozłam z wycieczki do Meksyku. Teraz pyszne tacos robię co weekend

wegetariańskie tacos
Autor: Shutterstock W Meksyku jedzą na potęgę. Pyszne wegetariańskie tacos zrobisz w mig.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Tacos to pyszne małe danie, które pochodzi z Meksyku. Przekąska jest też znana w innych krajach, gdzie cieszy się niesłabnącą popularnością. W Polsce również nie brakuje fanów tego meksykańskiego przysmaku. Pyszne i chrupiące tacosy bez trudu można zrobić w domu. Poznajcie prosty i szybki przepis na wegetariańskie tacos wypełnione pysznym warzywnym farszem.

Czym jest taco?

Tacos to przekąska, której ojczyzną jest słoneczny Meksyk. Co roku 31 marca obchodzony jest Narodowy Dzień Taco. Danie zalicza się fast foodu, który dostępny jest na każdym rogu meksykańskich ulic.

Tacos jest połączeniem małych tortilli oraz pysznego i aromatycznego farszu. Do jego przyrządzenia można wykorzystać mięso, warzywa oraz aromatyczne przyprawy i zioła. Do tacos serwuje się różne sosy, które świetnie podkręcają smak tego małego dania. Znakiem rozpoznawczym jest kształt przekąski. Wypełnione farszem tortille składa się na pół i w ten sposób podaje.

Jakie warzywa do tacos?

Przepisów na tacos są tysiące. Na początek warto jednak skorzystać z tej receptury. Przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu meksykańskie tacos wypełnione są pysznym i aromatycznym farszem z warzyw. To danie wegetariańskie, które nie zawiera mięsa. Farsz do tacosów robi się z czerwonej soczewicy, cebuli, papryki oraz czosnku. Farsz można wzbogacić innymi warzywami. Sprawdzi się starta na tarce marchewka, chrupiący seler naciowy czy czerwona fasola.

Smak wegetariańskich tacos z soczewicą podkręcają przyprawy. Farsz doprawia się słodką papryką, chili i kminem rzymskim, czyli kuminem. Pysznym dodatkiem jest także awokado oraz świeża kolendra, która nadaje orzeźwiającą nutę.

Jak zrobić taco wegetariańskie?

Meksykańskie tacos bez mięsa to pyszna i sycąca przekąska. Można podać je też na kolację lub jako małe danie na ciepło na imprezie. Przyrządzenie pełnych smaku wege tacosów nie jest trudne. Chociaż przepis pochodzi z Meksyku, pyszną przekąskę w wersji wegetariańskiej można z łatwością zrobić w domu. Wszystkie produkty są dostępne w naszych sklepach. Bez problemu można też kupić gotowe tortille we właściwym kształcie, które wystarczy podgrzać.

Jak więc przygotować pyszne i sycące wege tacos? Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Dzięki temu, że przepis został podzielony na kilka bardzo łatwych kroków, zrobienie tacos jest tak proste.

  • 1. krok – ugotowanie soczewicy
  • 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem i papryką
  • 3. krok – dodanie soczewicy i doprawienie farszu
  • 4. krok – podgrzanie tacos i nałożenie farszu oraz dodatków

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 awokado
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • gotowe tacos
  • świeża kolendra
  • sok z limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i kukurydzę. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
  • Dodać soczewicę i doprawić solą, pieprzem, kminem rzymskim, papryką oraz chili. Wymieszać i smażyć 3 minut, cały czas mieszając.
  • Na suchej patelni podgrzać tacos. Do środka nałożyć farsz z soczewicy, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i plasterki awokado. Skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.
  • Podawać na ciepło na obiad, kolację lub jako przekąskę.
Kuchnia meksykańska: Fajita
Anna Szulc-Górska
więcej