Ten przepis przywiozłam z wycieczki do Prowansji. Teraz chrupiące frytki robię tylko tak

panisse - frytki z ciecierzycy
Autor: Shutterstock W Prowansji podaje się takie frytki. Bez ziemniaków, a pyszne i chrupiące.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pyszne i chrupiące frytki to jedna z najpopularniejszych przekąsek z ziemniaków. Mało kto wie, że frytki można przygotować z zupełnie innego składnika. Panisse to frytki z ciecierzycy, które pochodzą z Prowansji. To idealna domowa przekąska, która zachwyci wybornym smakiem i łatwym przygotowaniem. Poznajcie nieskomplikowany przepis na prowansalskie frytki z ciecierzycy, czyli panisse.

Co to jest panisse?

Panisse to danie pochodzące z południowej Francji, a dokładnie z Prowansji. Znane i lubiane są także na Lazurowym Wybrzeżu. Można ich spróbować w renomowanych restauracjach i barach czy na ulicznych straganach. Pod tą nazwą kryją się pyszne i chrupiące frytki z mąki z ciecierzycy. Często wzbogaca się je aromatycznymi przyprawami, które podkręcają smak potrawy. Panisse smaży się w głębokim oleju. Prowansalskie frytki mają delikatny i lekko orzechowy smak. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Podaje się je jako dodatek do dań głównych lub w formie przekąski z różnymi sosami.

Jak zrobić frytki z ciecierzycy?

Prowansalski przepis na wyśmienite frytki z mąki z ciecierzycy nie jest skomplikowany. Danie z łatwością można zrobić samodzielnie w domu, ale na przygotowanie należy mieć nieco więcej czasu. Lista składników jest dość krótka. Obejmuje tylko trzy produkty oraz kilka przypraw, które podkręcają smak dania i nadają przyjemnego aromatu. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w naszych sklepach przez cały rok.

Jak więc zrobić panisse? Frytki z ciecierzycy z Prowansji to pyszna, aromatyczna i łatwa przekąska. Postępując według tego przepisu, danie uda się na medal.

  • 1. krok – wymieszanie mąki z ciecierzycy z przyprawami i wodą
  • 2. krok – podgrzanie masy z ciecierzycy
  • 3. krok – przelanie masy do formy i odstawienie, aż stężeje
  • 4. krok – pokrojenie masy z ciecierzycy na kształt frytek
  • 5. krok – usmażenie panisse w głębokim oleju

Z czym podawać frytki z ciecierzycy?

Pełne smaku frytki z ciecierzycy z Prowansji są potrawą uniwersalną. Sprawdzi się jako przystawka przed obiadem, dodatek do dania głównego czy przekąska. Najlepiej smakują na ciepło i w takiej formie warto je podawać. Idealnym dodatkiem do prowansalskich frytek z ciecierzycy są różne sosy. We Francji serwuje się je z sosem czosnkowym aioli, pastą z oliwek tapenada czy skropione sokiem z cytryny.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki wody
  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę z ciecierzycy, słodką paprykę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Wymieszać.
  • Wlać wodę i mieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Masę przełożyć do garnka i podgrzewać, aż zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
  • Garnek zestawić z ognia. Wlać oliwę z oliwek i wymieszać.
  • Masę przelać do niedużej prostokątnej lub kwadratowej formy wyłożonej folią spożywczą. Odstawić na kilka godzin, aż całkowicie stężeje.
  • Stężałą masę przełożyć na deskę i pokroić w słupki.
  • W garnku rozgrzać olej i partiami smażyć na nim frytki z ciecierzycy, aż staną się złote. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać jako dodatek do obiadu lub przekąskę.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej