Tatar ze śledzia z wasabi: śledzie na Wigilię w nowej odsłonie
2021-11-23
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Tatar ze śledzia to doskonały sposób na niebanalne podanie śledzi. Inne, bardziej ostre, kolorowe i bardzo zdrowe. Polecamy na Wigilię - gdy chcecie "odświeżyć" tradycyjną przystawkę. Możecie je podać na półmisku porcjowane lub na grzankach. Modnie jest tatar ze śledzia umieścić w kieliszkach lub małych szklaneczkach.
SKŁADNIKI
- opakowanie śledzi „Matias”
- czerwona cebula,
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 2 ogórki konserwowe,
- jabłko
- łyżeczka musztardy francuskiej, gorczycowej
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczki miodu,
- sól, pieprz
- pumpernikiel
- 2 łyżeczki śmietany 30%
- łyżeczka stołowa chrzanu zielonego (wasabi)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mus chrzanowy: lekko ubijamy śmietanę, dodajemy chrzan i sok z cytryny.
Tatar: śledzie, paprykę, cebulę, ogórki, jabłko kroimy w kostkę (0,5 cm). - Dodajemy musztardę, miód i sok z cytryny. Wszystko mieszamy.
- Podajemy na pumperniklu, z musem.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Polecamy także:
tatar z pieczarek i śledzików anchois,
tatar ze śledzia po węgiersku oraz kanapki z tatarem ze śledzi.
Sprawdź też inne, oryginalne przepisy na śledzie - zobacz galerię!