Taramasalata - przepis, jak zrobić grecką pastę z ikry i chleba?

2021-07-16 15:35

Taramasalata, a właściwie taramosalata to po prostu pasta kawiorowa. Tradycyjnie w Grecji przygotowuje się ją z ikry dorsza lub karpia. Dzięki pysznym składnikom i dodawaniu ich w odpowiedniej kolejności pasta jest puszysta i kremowa w konsystencji, o wyrazistym, słonawym smaku, rybim aromacie i beżowym lub jasno różowym kolorze. Gotowe produkty o intensywnej różowej barwie nie są naturalne, lepiej ich unikać. Można powiedzieć,  że tarama to rodzaj tłustego kremu, który znakomicie smakuje jako dodatek do pieczywa.

Taramasalata - przepis, jak zrobić grecką pastę z ikry i chleba?

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Taramasalata to pasta przygotowywana z ikry.
łatwy
15 min
4

Grecka tradycja przyrządzania taramy

Taramosalata to postne danie, które przygotuje się w Grecji w tzw. czysty poniedziałek, czyli pierwszy dzień Wielkiego Postu. Podaje się ją do wypiekanych specjalnie na ten dzień placków chlebowych nazywanych laganami. Tradycyjnie przygotowuje się ją z ikry dorsza lub karpia, choć coraz częściej stosuje się również kawior innych gatunków ryb. Białe pieczywo niekiedy zastępowane jest w przepisie tartą bułką lub puree ziemniaczanym.

Jak podawać taramosalatę

Tarama świetnie sprawdza się jako przystawka. Znakomicie smakuje z pieczywem lub grzankami, a także krakersami. Można podać do niej również warzywa pokrojone w słupki. Czasami dekoruje się ją oliwkami lub drobno siekaną zieleniną. Warto podać do niej pokrojoną w ósemki cytrynę, aby można było wycisnąć dodatkową porcję soku na wierzch każdej porcji.

Polecamy również: Aromatyczna pasta z bakłażana - doskonała do pieczywa, Pasta z cukinii: idealna do kanapek i zapiekanek, Pasta z soczewicy i orzechów: przepis na zdrowe smarowidło do pieczywa, Libański hummus - jak przyrządzić? Podajemy dobry przepis

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z chleba odkrój skórki, a środek namocz w wodzie i po chwili odciśnij.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny.
  • Zmiksuj ikrę z chlebem i posiekaną cebulą na puszystą masę.
  • Dodawaj po trochu, małym strumieniem olej i sok z cytryny, cały czas miksując.
  • Taramasalata jest gotowa, gdy wszystkie składniki się połącza i powstanie jednolita pasta.
  • Przed podaniem taramasalatę warto delikatnie schłodzić.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej...