Taramasalata - przepis, jak zrobić grecką pastę z ikry i chleba?
Taramasalata, a właściwie taramosalata to po prostu pasta kawiorowa. Tradycyjnie w Grecji przygotowuje się ją z ikry dorsza lub karpia. Dzięki pysznym składnikom i dodawaniu ich w odpowiedniej kolejności pasta jest puszysta i kremowa w konsystencji, o wyrazistym, słonawym smaku, rybim aromacie i beżowym lub jasno różowym kolorze. Gotowe produkty o intensywnej różowej barwie nie są naturalne, lepiej ich unikać. Można powiedzieć, że tarama to rodzaj tłustego kremu, który znakomicie smakuje jako dodatek do pieczywa.
i
Grecka tradycja przyrządzania taramy
Taramosalata to postne danie, które przygotuje się w Grecji w tzw. czysty poniedziałek, czyli pierwszy dzień Wielkiego Postu. Podaje się ją do wypiekanych specjalnie na ten dzień placków chlebowych nazywanych laganami. Tradycyjnie przygotowuje się ją z ikry dorsza lub karpia, choć coraz częściej stosuje się również kawior innych gatunków ryb. Białe pieczywo niekiedy zastępowane jest w przepisie tartą bułką lub puree ziemniaczanym.
Jak podawać taramosalatę
Tarama świetnie sprawdza się jako przystawka. Znakomicie smakuje z pieczywem lub grzankami, a także krakersami. Można podać do niej również warzywa pokrojone w słupki. Czasami dekoruje się ją oliwkami lub drobno siekaną zieleniną. Warto podać do niej pokrojoną w ósemki cytrynę, aby można było wycisnąć dodatkową porcję soku na wierzch każdej porcji.
Polecamy również: Aromatyczna pasta z bakłażana - doskonała do pieczywa, Pasta z cukinii: idealna do kanapek i zapiekanek, Pasta z soczewicy i orzechów: przepis na zdrowe smarowidło do pieczywa, Libański hummus - jak przyrządzić? Podajemy dobry przepis
SKŁADNIKI
- 8 kromek białego pieczywa tostowego
- 250 g ikry z dorsza lub karpia
- 1 cebula
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z chleba odkrój skórki, a środek namocz w wodzie i po chwili odciśnij.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny.
- Zmiksuj ikrę z chlebem i posiekaną cebulą na puszystą masę.
- Dodawaj po trochu, małym strumieniem olej i sok z cytryny, cały czas miksując.
- Taramasalata jest gotowa, gdy wszystkie składniki się połącza i powstanie jednolita pasta.
- Przed podaniem taramasalatę warto delikatnie schłodzić.