Szybkie serowe paszteciki z patelni. Idealna przekąska w ciągu dnia

2024-03-20
Kinga Goldstein
Szybkie serowe paszteciki z patelni. Idealna przekąska w ciągu dnia
Autor: Shutterstock.com Ptysie serowe. Szybka przekąska na ciepło
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Serowe paszteciki będą idealną przekąską w ciągu dnia. Choć nie są niskokaloryczne z pewnością zaspokoją głód. Przygotowanie ich jest nie tylko proste, ale również bardzo szybkie. W zaledwie 15 minut przygotujemy przepyszną przekąskę na ciepło. Ten przepis z pewnością na długo pozostanie w naszej pamięci.

Serowe ptysie z patelni - co potrzeba?

Ser ma swoich zwolenników na całym świecie. Ciężko znaleźć osobę, która nie skusiłaby się na pyszną serową przekąskę. Ten przepis na paszteciki z patelni co prawda nie należy do zdrowych, ale nie można mu zarzucić braku smaku. Serowe ptysie nie tylko pięknie wyglądają, ale również obłędnie smakują. W końcu nie ma nic lepszego niż doprawiony, ciągnący się ser. Te paszteciki stanowią wspaniałą przekąskę na ciepło w ciągu dnia. Do przygotowania ich, będziemy potrzebować:

  • cheddar
  • sodę oczyszczoną
  • ser bałkański
  • sól
  • mąkę
  • pietruszkę
  • jajka
  • mleko
  • cukier

Jak przygotować serowe paszteciki?

Przygotowanie serowych pasztecików jest niezwykle szybkie i proste. Wystarczy zetrzeć ser cheddar na tarce i grubych oczkach. Następnie wrzucamy go do miski i dodajemy jajka, mleko, cukier, sól, sodę, posiekaną pietruszkę i ser bałkański. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i jednolite. Następnie rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy. Ciasto powinno mieć grubość około 5 mm. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi z ciasta. Nasze paszteciki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, aż będą miały złocistobrązowy kolor. Paszteciki najlepiej podawać na ciepło z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się czosnkowy, BBQ czy pomidorowy.

SKŁADNIKI

  • 420 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 90 ml mleka 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczone
  • 150 g sera cheddar
  • 170 g sera bałkańskiego 
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Do miski wrzucamy starty ser cheddar, jajka, mleko, cukier, sodę, sól, pietruszkę i ser bałkański.
  • Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy stopniowo mąkę.
  • Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.
  • Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.
  • Za pomocą szklanki wycinamy okręgi z ciasta.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu
Kinga Goldstein