Szybkie serowe paszteciki z patelni. Idealna przekąska w ciągu dnia
Dieta wegetariańska
Serowe paszteciki będą idealną przekąską w ciągu dnia. Choć nie są niskokaloryczne z pewnością zaspokoją głód. Przygotowanie ich jest nie tylko proste, ale również bardzo szybkie. W zaledwie 15 minut przygotujemy przepyszną przekąskę na ciepło. Ten przepis z pewnością na długo pozostanie w naszej pamięci.
Serowe ptysie z patelni - co potrzeba?
Ser ma swoich zwolenników na całym świecie. Ciężko znaleźć osobę, która nie skusiłaby się na pyszną serową przekąskę. Ten przepis na paszteciki z patelni co prawda nie należy do zdrowych, ale nie można mu zarzucić braku smaku. Serowe ptysie nie tylko pięknie wyglądają, ale również obłędnie smakują. W końcu nie ma nic lepszego niż doprawiony, ciągnący się ser. Te paszteciki stanowią wspaniałą przekąskę na ciepło w ciągu dnia. Do przygotowania ich, będziemy potrzebować:
- cheddar
- sodę oczyszczoną
- ser bałkański
- sól
- mąkę
- pietruszkę
- jajka
- mleko
- cukier
Jak przygotować serowe paszteciki?
Przygotowanie serowych pasztecików jest niezwykle szybkie i proste. Wystarczy zetrzeć ser cheddar na tarce i grubych oczkach. Następnie wrzucamy go do miski i dodajemy jajka, mleko, cukier, sól, sodę, posiekaną pietruszkę i ser bałkański. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i jednolite. Następnie rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy. Ciasto powinno mieć grubość około 5 mm. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi z ciasta. Nasze paszteciki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, aż będą miały złocistobrązowy kolor. Paszteciki najlepiej podawać na ciepło z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się czosnkowy, BBQ czy pomidorowy.
SKŁADNIKI
- 420 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 gałązki natki pietruszki
- 90 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczone
- 150 g sera cheddar
- 170 g sera bałkańskiego
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do miski wrzucamy starty ser cheddar, jajka, mleko, cukier, sodę, sól, pietruszkę i ser bałkański.
- Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy stopniowo mąkę.
- Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.
- Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.
- Za pomocą szklanki wycinamy okręgi z ciasta.
- Smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron.