Paszteciki z grzybami - przepis na święta

mat. pras. CYKORIA S.A.
Paszteciki z grzybami - przepis na święta
Autor: Shutterstock Paszteciki z grzybami pasują do czystych zup, takich jak bulion lub barszcz czerwony. 
średni
60 min
4

Wypróbuj przepis na paszteciki z grzybami, idealną przekąskę na święta Bożego Narodzenia. Paszteciki świetnie smakują z czerwonym barszczykiem, można je podawać zarówno ciepło jak i na zimno. Oto sposób przygotowania. 

Użyte do farszu grzyby powinny być al dente. Przed ich dodaniem do ciasta należy odsączyć z nich nadmiar wody.

SKŁADNIKI

  • Składniki na ciasto drożdżowe: 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 torebka drożdży CYKORIA
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki masła
  • mąka pszenna
  • Składniki na farsz: 40 dag pieczarek lub innych grzybów
  • 1-2 duże cebule
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Do smarowania ciasta: 1 jajko
  • 50 ml mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Wszystkie składniki ciasta drożdżowego mieszamy w malakserze i dodajemy stopniowo tyle mąki, aby ciasto było pulchne, ale nie lepiło się do rąk. Mieszamy kilka minut, a następnie przekładamy do miski, przykrywany ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

    W tym czasie przygotowujemy farsz. Grzyby płuczemy dokładnie w wodzie, aby pozbyć się piachu i ziemi, a następnie kroimy je w 0,5 cm paski.

    Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki i smażymy na gorącej patelni z masłem do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy grzyby i całość dusimy do pożądanej miękkości grzybów (ok. 15 minut na średnim ogniu). Grzyby doprawiamy pieprzem i solą dopiero po ich usmażeniu.

    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na blacie, nadając mu kształt prostokąta. Na wierzchu układamy warstwę grzybów z cebulą, zostawiając wolne miejsca na bokach ciasta. Całość zawijamy, tworząc roladę o szerokości ok.10 cm, a następnie kroimy ją w 3 cm paski.

    Tak przygotowane paszteciki przekładamy delikatnie na papier do pieczenia i smakujemy z wierzchu jajkiem, roztrzepanym z mlekiem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15-20 minut. Paszteciki są gotowe, kiedy nabiorą ładnego, złotego koloru.

mat. pras. CYKORIA S.A.