Paszteciki piwowarów. Pyszna i prosta przekąska na ciepło nie tylko na sylwestra

paszteciki piewowarów
Autor: Shutterstock Tajemnicą smaku paszteciki piwowarów są przyprawy.
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Wśród przepisów na przekąski imprezowe na szczególną uwagę zasługują paszteciki piwowarów. To rewelacyjna przekąska na ciepło, która zachwyci gości podczas sylwestrowej zabawy i nie tylko. Smakuje pysznie i nie jest trudna do samodzielnego wykonania. Poznajcie super przepis na paszteciki piwowarów, które uświetnią każdą imprezę.

Z jakiego ciasta zrobić paszteciki piwowarów?

Ta pyszna przekąska na ciepło, która sprawdzi się w czasie domówek, składa się z ciasta i farszu. Paszteciki piwowarów robi się z ciasta drożdżowego. Do jego przygotowania wykorzystuje się mąkę pszenną, mleko, sól i suche drożdże. Po wyrobieniu ciasto wyrasta tylko 20 minut.

Jak zrobić farsz do pasztecików piwowarów?

W środku pysznych pasztecików piwowarów znajduje się obłędny farsz. Do jego przygotowania wykorzystuje się tylko dwa składniki, wodę i kilka popularnych przypraw, które podkręcają smak pasztecików. Nadzienie składa się więc z kapusty kiszonej i podsmażonej cebuli. Doprawia się je solą, pieprzem, kminkiem i kolendrą. To właśnie te przyprawy sprawiają, że farsz do pasztecików drożdżowych smakuje tak dobrze.

Jak zrobić paszteciki piwowarów?

Przepis na pyszne i aromatyczne paszteciki piwowarów nie jest skomplikowany. To sprawdzona receptura na ciepłą przekąskę, którą można jeść rękami. Przygotowanie ciasta i farszu jest proste i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Do zrobienia pasztecików wykorzystuje się łatwo dostępne składniki, więc przekąskę można robić nie tylko na sylwestra i w czasie karnawału.

Przepis na paszteciki piwowarów został podzielony na kilka etapów:

  • 1. etap – przygotowanie farszu z kapusty kiszonej i cebuli
  • 2. etap – przygotowanie ciasta
  • 3. etap – przygotowanie pasztecików
  • 4. etap – upieczenie pasztecików w piekarniku

Jak podawać paszteciki piwowarów?

Obłędne paszteciki z ciasta drożdżowego nadziane kapustą kiszoną to uniwersalna przekąska. Warto przygotować je na różne okazje. Zachwycą gości smakiem i szybko znikną ze stołu. Paszteciki piwowarów sprawdzą się podczas sylwestrowej domówki czy imprez karnawałowych. Można podawać je także na inne okazje. To pomysł na przystawkę przed rodzinnym obiadem czy oryginalną kolację. Tak naprawdę paszteciki piwowarów można piec przez cały rok. Smakują zawsze i szybko się nie znudzą.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • szczypta soli

  • Farsz:
  • 1 szklanka wody
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

  • Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Przełożyć do garnka i dodać poszatkowaną kapustę kiszoną.
  • Wlać wodę i doprawić solą, pieprzem, kminkiem i kolendrą. Wymieszać i gotować około 15 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Mąkę, drożdże i sól przesypać do miski. Wlać mleko i wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
  • Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować. Posmarować roztopionym masłem, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o szerokości około 1 cm.
  • Każdy kawałek spłaszczyć w dłoni, a następnie rozwałkować na mały placek.
  • Na środek każdego placuszka nakładać po 1 łyżce farszu. Brzegi posmarować jajkiem. Ciasto złożyć, formując trójkąt.
  • Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 15 minut, aż paszteciki zaczną się rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać jako ciepłą przekąskę na imprezach sylwestrowych i czasie karnawału.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej