Szwedzki torcik kanapkowy z buraczkami - bajecznie pyszna i bajkowo kolorowa przekąska

Szwedzki tort kanapkowy
Autor: Shutterstock Szwedzki tort kanapkowy dzięki kolorowym warstwom wygląda obłędnie.
łatwy
35 min
6

Szwedzki torcik kanapkowy z buraczkami to banalnie prosta do wykonania przekąska, która wygląda wręcz obłędnie. Jeśli chce zrobić wrażenie na moich gościach, a nie mam zbyt wiele czasu zawsze stawiam na tego typu pyszności. Aby zminimalizować czas przygotowania niekiedy zamiast samodzielnie przygotowywać buraczki używam gotowej ćwikły.

SKŁADNIKI

  • 1 nieduży bochenek chleba żytniego
  • 1 kg buraków
  • 2 szklanki serka śmietankowego naturalnego lub chrzanowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • odrobina wrzątku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki ugotować w mundurkach lub upiec, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  • Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości wrzątku.
  • Pulpę buraczaną wymieszać z 1 szklanką serka, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
  • Z chleba odkroić twardy spód i boki i pokroić na podłużne kromki wzdłuż całego bochenka.
  • Kromkę chleba położyć na folii aluminiowej, wyłożyć na nią warstwę buraków, przykryć kolejną kromką i wyłożyć sam serek.
  • Następnie układać naprzemiennie do wyczerpania składników, na wierzch położyć wierzchnią kromkę chleba i posmarować ją cienką warstwą serka.
  • Udekorować kawałkami buraczków, rzodkiewką, kiszonymi ogórkami i natką pietruszki. Zwinąć folią, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Beszamel - Buraki
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej