Szwedzki torcik kanapkowy z buraczkami - bajecznie pyszna i bajkowo kolorowa przekąska
2022-01-12

łatwy
35 min
6
Szwedzki torcik kanapkowy z buraczkami to banalnie prosta do wykonania przekąska, która wygląda wręcz obłędnie. Jeśli chce zrobić wrażenie na moich gościach, a nie mam zbyt wiele czasu zawsze stawiam na tego typu pyszności. Aby zminimalizować czas przygotowania niekiedy zamiast samodzielnie przygotowywać buraczki używam gotowej ćwikły.
SKŁADNIKI
- 1 nieduży bochenek chleba żytniego
- 1 kg buraków
- 2 szklanki serka śmietankowego naturalnego lub chrzanowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- odrobina wrzątku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki ugotować w mundurkach lub upiec, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
- Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości wrzątku.
- Pulpę buraczaną wymieszać z 1 szklanką serka, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
- Z chleba odkroić twardy spód i boki i pokroić na podłużne kromki wzdłuż całego bochenka.
- Kromkę chleba położyć na folii aluminiowej, wyłożyć na nią warstwę buraków, przykryć kolejną kromką i wyłożyć sam serek.
- Następnie układać naprzemiennie do wyczerpania składników, na wierzch położyć wierzchnią kromkę chleba i posmarować ją cienką warstwą serka.
- Udekorować kawałkami buraczków, rzodkiewką, kiszonymi ogórkami i natką pietruszki. Zwinąć folią, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Beszamel - Buraki