Świąteczny minimalizm? Wykorzystaj to zapomniane warzywo

2025-12-08 12:48

W te święta Bożego Narodzenia zaskocz swoją rodzinę. Jako dodatek do aromatycznych dań, przygotuj ten lekko karmelizowany i aromatyczny pasternak pieczony w miodzie. To niecodzienne danie zachwyci swoją prostotą, smakiem i aromatem. A wystarczy zaledwie kilka składników.

Świąteczny minimalizm? Wykorzystaj to zapomniane warzywo

i

Autor: Bartosz Luczak/ Shutterstock
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Aromatycznie i zdrowo. Idealny dodatek na wigilijny stół

Aromatyczny dodatek, który świetnie sprawdzi się nie tylko na Bożonarodzeniowym stole. Prosty do przygotowania, smakowity i szybki - pastrenak pieczony z miodem to przepis, który warto sobie zapisać. Wystarczy kilka składników, by przygotować dodatek, który zaskoczy całą rodzinę.

Pasternak jest obecnie dość zapomnianym warzywem korzeniowym. A szkoda! Jest nieco podobny do pietruszki, ale ma słodszy smak. Jest za to bardzo bogaty w błonnik, witaminy i minerały. Stanowi więc cenne źródło odżywcze i warto włączyć go do diety.

Prosty i smaczny dodatek. Tego trzeba spróbować

Pasternak pieczony w miodzie to ciekawy pomysł na aromatyczny dodatek nie tylko na wigilijny stół. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje obłędnie, dzięki czemu będzie ciekawym urozmaiceniem całej masy najróżniejszych dań. 

Jeśli chcemy, możemy nadać mu bardziej wyrazistego smaku. Wystarczy dodać pół łyżeczki musztardy do marynaty. Nasz pasternak możemy podawać samodzielnie albo z odrobiną jogurtu greckiego i pieprzu. Niezależnie jednak od wersji, będzie on smakował wyśmienicie.

SKŁADNIKI

  • 500 g pasternaku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy, szczypta chili, rozmaryn

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nastawimy na 200 stopni.
  • Pasternak obieramy i kroimy go w grubsze plasterki.
  • W misce mieszamy miód, oliwę, sól, pieprz i tymianek.
  • Wrzucamy pokrojony pasternak i dokładnie obtaczamy w marynacie.
  • Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 30 minut, w połowie mieszając.
  • Kiedy będzie miękki w środku i skarmelizowany na brzegach, wyciągamy nasz pasternak.
  • Po wyjęciu skraplamy sokiem z cytrusów lub posypujemy chili/rozmarynem.
Uprawa cebuli i pietruszki domowym sposobem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...