Soczysty schab parzony - prosty przepis na domową wędlinę

2021-03-29
Soczysty schab parzony -  prosty przepis na domową wędlinę
Autor: Shutterstock Schab parzony - niedrogi, soczysty, łatwy do przygotowania
łatwy
30 min
4

Schab parzony jest  niesłychanie prosty do przygotowania, dietetyczny, bo zupełnie bez tłuszczu, a mimo to soczysty i pachnący. Zrobi go każdy - nawet ten, kto nie ma w domu piekarnika. Taki schab to świetna alternatywa dla wędlin ze sklepu - jest znacznie tańszy i zdrowszy.

Dowiedz się, dlaczego domowe wędliny są lepsze od tych ze sklepu:

Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?

Polecamy też:

Domowa szynka gotowana z ziołami

Domowa wędlina z pieczonego indyka

Karkówka dojrzewająca, przepis jak zrobić wędlinę domową ze schabu karkowego

Rostbef wołowy na kanapki

Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina

 

SKŁADNIKI

  • około kilograma schabu bez kości
  • 4 łyżki przypraw ziołowych np.: ziół prowansalskich, szałwii, rozmarynu, papryki, majeranku
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • czysta bawełniana ściereczka lub kawałek płótna (lepszy będzie kawałek płótna, bo zostanie bezpowrotnie zafarbowany przyprawami)
  • sznurek bawełniany do obwiązania - najlepszy będzie sznurek wędliniarski, przeznaczony do kontaktu z żywnością

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawałek schabu umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Wymieszać w miseczce zmiażdżony czosnek i sól z wszystkimi ziołowymi przyprawami.
  • Mięso lekko zbić tłuczkiem z obu stron kawałka, nakłuć widelcem i grubo obtoczyć mieszanką przypraw.
  • Ułożyć mięso na ściereczce lub kawałku płótna, zawinąć dokładnie, a tkaninę związać na końcach jak cukierek, zostawiając długie końce sznurka.
  • Do garnka o średnicy szerszej od długości naszego kawałka mięsa nalać wodę (1/3 garnka) przywiązać mięso, jak hamak, do uchwytów garnka. Mięso ma się znajdować nad lustrem wody i nie może jej dotykać.
  • Garnek przykryć i gotować mięso na parze, na wolnym ogniu, przez około godzinę (na 1 kg mięsa). W razie potrzeby uzupełniać wyparowującą wodę, dolewając ostrożnie wrzątku.
  • Po upływie godziny odwiązać mięso i ostudzić nie odwijając ze płótna, które należy zdjąć dopiero po schłodzeniu. Przed krojeniem włożyć ostudzone mięso na 2-3 godziny do lodówki.