Śledziki korzenne ze śliwkami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Wypróbuj przepis na wyśmienite śledzie ze śliwkowo-cebulowym sosem ze szczyptą cynamonu. Korzenne śledzie na słodko z pewnością przypadną do gustu wszystkim tym, którzy uwielbiają eksperymentować ze świąteczną tradycją. Jak zrobić śledzie wigilijne ze śliwką? Oto sprawdzona receptura.
Polecane przepisy:
SKŁADNIKI
- 5-6 wymoczonych, pokrojonych filetów śledziowych (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- 4 cebule
- 150 g śliwek suszonych bez pestek
- 1/2 małej puszki koncentratu pomidorowego
- sól, szczypta cynamonu
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki suszone zalej wrzątkiem; gdy woda przestygnie, odcedź, zachowując wywar, i pokrój śliwki na paseczki.
- Cebule obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju.
- Do podduszonej cebuli dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone śliwki, rozrzedź wywarem śliwkowym, zagotuj i mieszając gotuj 2-3 minuty.
- Masę cebulowo-śliwkową przypraw do smaku solą (z wyczuciem, bo śledzie są słone) i cynamonem.
- Gdy masa całkowicie wystygnie, nakładaj warstwami do słoja lub innego szklanego pojemnika: na przemian warstwę śledzi i warstwę masy śliwkowo-cebulowej.
- Gotowe śledzie odstaw na 1-2 dni do lodówki.