Śledziki korzenne ze śliwkami

Anna Ptaszyńska
Śledziki korzenne ze śliwkami
Autor: Shutterstock Korzenne śledzie znajdą uznanie smakoszy
łatwy
45 min
4

Wypróbuj przepis na wyśmienite śledzie ze śliwkowo-cebulowym sosem ze szczyptą cynamonu. Korzenne śledzie na słodko z pewnością przypadną do gustu wszystkim tym, którzy uwielbiają eksperymentować ze świąteczną tradycją. Jak zrobić śledzie wigilijne ze śliwką? Oto sprawdzona receptura.

 

Polecane przepisy:

Tatar ze śledzia

Śledź po turecku

Śledź w cieście

SKŁADNIKI

  • 5-6 wymoczonych, pokrojonych filetów śledziowych (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • 4 cebule
  • 150 g śliwek suszonych bez pestek
  • 1/2 małej puszki koncentratu pomidorowego
  • sól, szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki suszone zalej wrzątkiem; gdy woda przestygnie, odcedź, zachowując wywar, i pokrój śliwki na paseczki. 
  • Cebule obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju.
  • Do podduszonej cebuli dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone śliwki, rozrzedź wywarem śliwkowym, zagotuj i mieszając gotuj 2-3 minuty.
  • Masę cebulowo-śliwkową przypraw do smaku solą (z wyczuciem, bo śledzie są słone) i cynamonem.
  • Gdy masa całkowicie wystygnie, nakładaj warstwami do słoja lub innego szklanego pojemnika: na przemian warstwę śledzi i warstwę masy śliwkowo-cebulowej.
  • Gotowe śledzie odstaw na 1-2 dni do lodówki.
Anna Ptaszyńska