Śledzie w marynacie korzennej: przepis na pyszną wigilijną przystawkę

Śledzie w marynacie korzennej: przepis na pyszną wigilijną przystawkę
Autor: Shutterstock Śledzie w marynacie korzennej - pyszna wigilijna przystawka
średni
30 min
4

Śledzie - jak je przyrządzić, by uniknąć banału i rutyny? Przedstawiamy przepis na śledzie w zalewie korzennej. Rozsmakujcie się w ich aromacie i oryginalnym smaku!

 

Polecamy przepis na pyszne śledzie w ziołach.

Godny wypróbowania jest także smażony śledź w marynacie po śląsku.  

 

 

SKŁADNIKI

  • płaty śledziowe w oleju
  • musztarda
  • miód
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • olej rzepakowy
  • pieprz czarny
  • cebula
  • goździki
  • anyż
  • cynamon
  • kolendra
  • imbir
  • kardamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce wymieszaj musztardę miód, sok z cytryny, sos sojowy, pieprz i 30 ml oleju rzepakowego.
  • Śledzie odsącz z oleju i pokrój na małe kawałki.
  • Do wcześniej przygotowanej zalewy dodaj przyprawy: goździki, anyż, cynamon, mieloną kolendrę, imbir i kardamon.
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  • Na półmisku ułóż śledzie, przekładając je cebulą, zalewą z przyprawami i pozostałą częścią oleju.
  • Przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na jeden dzień, żeby smaki się przegryzły.