Śledzie po fińsku - pyszna przekąska ze śledzia ze słodko-ostrym sosem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          10 min
      
      
        
          4
      
    Śledzie po fińsku w sosie, który znakomicie łączy kontrastujące ze sobą smaki: ostra musztardę, słodką śmietankę i intensywne, orientalne curry.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 solone filety śledziowe
 - 1/2 szklanki mleka
 - 1/2 puszki zielonego groszku
 - Sos:
 - 1 szklanka bitej śmietany
 - 1 nieduża cebula
 - 1/2 puszki zielonego groszku
 - 1 łyżka ostrej musztardy
 - 2 łyżeczki curry
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 1,5 łyżeczki cukru pudru
 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety zalać mlekiem i odstawić na noc. Następnie osuszyć i pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać.
 - Śmietanę wymieszać z musztardą, cukrem pudrem, curry, sokiem z cytryny, posiekaną cebulą i natką.
 - Groszek odcedzić i wyłożyć na półmisek, ułożyć na nim śledzie, polać sosem. Przykryć folią i schłodzić.