Śledzie po fińsku - pyszna przekąska ze śledzia ze słodko-ostrym sosem
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Śledzie po fińsku w sosie, który znakomicie łączy kontrastujące ze sobą smaki: ostra musztardę, słodką śmietankę i intensywne, orientalne curry.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 solone filety śledziowe
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 puszki zielonego groszku
- Sos:
- 1 szklanka bitej śmietany
- 1 nieduża cebula
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety zalać mlekiem i odstawić na noc. Następnie osuszyć i pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Śmietanę wymieszać z musztardą, cukrem pudrem, curry, sokiem z cytryny, posiekaną cebulą i natką.
- Groszek odcedzić i wyłożyć na półmisek, ułożyć na nim śledzie, polać sosem. Przykryć folią i schłodzić.