Śledź po kujawsku - przepis idealny na Wigilię
2021-11-26
łatwy
30 min
4
Na święta i nie tylko proponujemy przepis na śledzia po kujawsku. Jeśli nie wiesz, jak wygląda śledź po kujawsku, wyjaśniamy: to śledź słodko-kwaśny podawany z duszonymi jabłkami i sosem pomidorowym. Bardzo smaczna i aromatyczna wersja śledzia będzie ciekawą odskocznią od tradycyjnego śledzia w oleju i cebuli. Oto przepis na śledzie po kujawsku według sprawdzonej receptury!
SKŁADNIKI
- 0,5 kg solonych filetów śledziowych
- 3/4 szklanki mleka
- 2 kwaśne jabłka
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka majeranku
- cukier
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymoczone filety śledziowe zalewamy na 2 godziny mlekiem. Więcej o moczeniu śledzi tutaj.
- W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy obrane jabłka pokrojone na ćwiartki. Przyprawiamy je solą, pieprzem i cukrem, dodajemy majeranek. Chwilę jabłka smażymy, następnie skrapiamy wodą i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
- Osuszone śledzie układamy na półmisku, obkładamy jabłkami i zalewamy sokiem pomidorowym.
- Półmisek przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Śledź po kujawsku jest gotowy po trzech godzinach.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Wypróbuj również przepisy na: śledzie po łowicku, śledzie po kaszubsku, śledzie w pomidorach.