Serowe nadzienie zawijam w to ciasto i smażę. To pyszna i łatwa przekąska na andrzejki i nie tylko

2025-11-26 13:11

W tym roku andrzejki wypadają w weekend. Jest to świetny czas, aby zorganizować domową imprezę. Zamiast chipsów, paluszków i innych przekąsek ze sklepu, warto zaskoczyć gości czymś innym i pysznym. Wyborne roladki z ciasta filo wypełnione smacznym farszem z dwóch rodzajów sera to idealne małe danie na tę okazję. Zobaczcie, jak przygotować pyszne roladki serowe z ciasta filo i poznajcie bardzo łatwy przepis.

roladki serowe z ciasta filo

i

Autor: Sergii Koval/ Shutterstock Weź to ciasto i nadziej pysznym farszem. Chrupiące roladki to przekąska na imprezę andrzejkową.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Roladki serowe z ciasta filo – z czego zrobić?

Roladki z ciasta filo prezentują się wyjątkowo efektownie i wyśmienicie smakują. Do ich przygotowania wcale nie są potrzebne wyszukane składniki. Wręcz przeciwnie, ponieważ przyrządza się je z prostych i łatwo dostępnych produktów. Są do kupienia w wielu sklepach i często można je dostać w promocyjnych cenach.

Z czego więc zrobić pełne serowego nadzienia roladki? Tę wyborną i zjawiskową przekąskę idealną na andrzejki robi się z sześciu składników i jednej popularnej przyprawy. Na liście znalazły się takie produkty jak:

  • gotowe ciasto filo
  • sery – grecka feta i twaróg półtłusty
  • jajko
  • masło
  • dodatki i przyprawy – szczypiorek i świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić serowe roladki z ciasta filo?

Przepis na znakomite roladki z ciasta filo wypełnione serowym nadzieniem jest prosty i w miarę szybki. Dzięki temu, że został podzielony na poszczególne kroki, przygotowanie nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Ta doskonała przekąska zawsze się udaje i robi wrażenie i wyglądem, i smakiem.

Jak więc przygotować imprezowe roladki serowe z ciasta filo? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a przekąska wyjdzie pierwsza klasa.

  • 1. krok – przygotowanie serowego nadzienia
  • 2. krok – posmarowanie ciasta filo masłem
  • 3. krok – nałożenie na ciasto filo serowego farszu, zwinięcie i pokrojenie
  • 4. krok – usmażenie roladek serowych z ciasta filo na patelni

Jak podawać serowe roladki z ciasta filo?

Pyszne i efektowne roladki z ciasta filo po brzegi wypełnione serowym farszem to propozycja na domową imprezę. Idealnie sprawdzą się w czasie andrzejek, ale można podawać je też na inne okazje. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, a przygotowanie jest tak proste, można serwować je na okrągło. Zaletą tego przepisu jest także to, że roladki świetnie smakują i na ciepło, i na zimno. Roladki serowe z ciasta filo są świetnym pomysłem na kolację czy przystawkę przed rodzinnym obiadem. Warto podać je z domowymi sosami, które podkręcą ich smak. Świetnie smakują z pomidorową salsą, sosem czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym.

SKŁADNIKI

  • 3 arkusze ciasta filo
  • 250 g sera feta
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć ser feta i twaróg. Rozgnieść widelcem.
  • Dodać posiekany koperek i wbić jajko. Dokładnie wymieszać.
  • Arkusze ciasta filo posmarować roztopionym masłem. Ułożyć je jeden na drugim.
  • Na boku ciasta filo ułożyć nadzienie serowe i zwinąć w roladę. Pokroić ją na równe kawałki o długości około 6 cm.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim roladki z każdej strony po 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać jako imprezową przekąskę z ulubionym sosem.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...