Serowe nadzienie zawijam w to ciasto i smażę. To pyszna i łatwa przekąska na andrzejki i nie tylko
W tym roku andrzejki wypadają w weekend. Jest to świetny czas, aby zorganizować domową imprezę. Zamiast chipsów, paluszków i innych przekąsek ze sklepu, warto zaskoczyć gości czymś innym i pysznym. Wyborne roladki z ciasta filo wypełnione smacznym farszem z dwóch rodzajów sera to idealne małe danie na tę okazję. Zobaczcie, jak przygotować pyszne roladki serowe z ciasta filo i poznajcie bardzo łatwy przepis.
i
Dieta wegetariańska
Roladki serowe z ciasta filo – z czego zrobić?
Roladki z ciasta filo prezentują się wyjątkowo efektownie i wyśmienicie smakują. Do ich przygotowania wcale nie są potrzebne wyszukane składniki. Wręcz przeciwnie, ponieważ przyrządza się je z prostych i łatwo dostępnych produktów. Są do kupienia w wielu sklepach i często można je dostać w promocyjnych cenach.
Z czego więc zrobić pełne serowego nadzienia roladki? Tę wyborną i zjawiskową przekąskę idealną na andrzejki robi się z sześciu składników i jednej popularnej przyprawy. Na liście znalazły się takie produkty jak:
- gotowe ciasto filo
- sery – grecka feta i twaróg półtłusty
- jajko
- masło
- dodatki i przyprawy – szczypiorek i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić serowe roladki z ciasta filo?
Przepis na znakomite roladki z ciasta filo wypełnione serowym nadzieniem jest prosty i w miarę szybki. Dzięki temu, że został podzielony na poszczególne kroki, przygotowanie nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Ta doskonała przekąska zawsze się udaje i robi wrażenie i wyglądem, i smakiem.
Jak więc przygotować imprezowe roladki serowe z ciasta filo? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a przekąska wyjdzie pierwsza klasa.
- 1. krok – przygotowanie serowego nadzienia
- 2. krok – posmarowanie ciasta filo masłem
- 3. krok – nałożenie na ciasto filo serowego farszu, zwinięcie i pokrojenie
- 4. krok – usmażenie roladek serowych z ciasta filo na patelni
Jak podawać serowe roladki z ciasta filo?
Pyszne i efektowne roladki z ciasta filo po brzegi wypełnione serowym farszem to propozycja na domową imprezę. Idealnie sprawdzą się w czasie andrzejek, ale można podawać je też na inne okazje. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, a przygotowanie jest tak proste, można serwować je na okrągło. Zaletą tego przepisu jest także to, że roladki świetnie smakują i na ciepło, i na zimno. Roladki serowe z ciasta filo są świetnym pomysłem na kolację czy przystawkę przed rodzinnym obiadem. Warto podać je z domowymi sosami, które podkręcą ich smak. Świetnie smakują z pomidorową salsą, sosem czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym.
SKŁADNIKI
- 3 arkusze ciasta filo
- 250 g sera feta
- 150 g twarogu półtłustego
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć ser feta i twaróg. Rozgnieść widelcem.
- Dodać posiekany koperek i wbić jajko. Dokładnie wymieszać.
- Arkusze ciasta filo posmarować roztopionym masłem. Ułożyć je jeden na drugim.
- Na boku ciasta filo ułożyć nadzienie serowe i zwinąć w roladę. Pokroić ją na równe kawałki o długości około 6 cm.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim roladki z każdej strony po 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać jako imprezową przekąskę z ulubionym sosem.