Ser pleśniowy w boczku z morelą moczoną w brandy - SUPER PRZEKĄSKA!

Ser pleśniowy w boczku z morelą moczoną w brandy - SUPER PRZEKĄSKA!
Autor: Shutterstock Morela z serem zapiekana w boczku
łatwy
20 min
4

Brakuje ci pomysłu na przygotowanie przekąski? Oto jest! Łatwy i szybki sposób aby wykonać coś oryginalnego, a jednocześnie zachwycającego smakiem, zapiekany ser pleśniowy w boczku z morelą moczoną w brandy.

Ryż curry z morelami i dodatkiem miodu

Filet z kurczaka z morelami

Skrzydełka kurczaka z sosem morelowym

Zamiast boczku możesz użyć bekonu lub poprzerastanego baleronu.

SKŁADNIKI

  • 150 ml brandy winiaku lub koniaku
  • 200 g moreli suszonych
  • 250 g boczku parzonego lub bekonu w plastrach
  • 2 op. sera pleśniowego typu Camembert

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele opłukać, osuszyć (odpestkować jeśli mają pestki) wsypać do płaskiej miseczki, zalać alkoholem, jeśli nie są całkowicie zanurzone w płynie, uzupełnić resztę płynu wodą. Moczyć aż napęcznieją.
  • Ser pleśniowy pokroić w cienkie plastry (tyle plastrów ile sztuk moreli).
  • Odcedzić morele, położyć w poprzek na plastrze sera i owinąć każdą morelę najpierw serem a potem plastrem boczku i przyszpilić wykałaczką.
  • Piec w piekarniku na papierze do pieczenia w temperaturze ok. 170 st. C do czasu aż się boczek się zarumieni.