Ser jabłkowy. Litewski przysmak owocowy z 3 składników
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Ser jabłkowy to smakowita przekąska, na którą przepis pochodzi z Litwy. Chociaż z prawdziwym serem tak naprawdę nie ma nic wspólnego, w ten sposób nazywają go nasi sąsiedzi. Ser jabłkowy robi się ją prosto, a na liście składników są tylko trzy produkty. Zobaczcie jak zrobić ser jabłkowy, czyli pyszną litewską przekąskę z owoców.
Czym jest ser jabłkowy?
Litewska przekąska z jabłek pod żadnym względem nie przypomina klasycznego sera z mleka. Na Litwie tradycja wyrabiania sera jabłkowego sięga XVII wieku. W jego składzie znajdują się jabłka, cukier lub miód oraz sok z cytryny. Masę jabłkową suszy się w lnianych woreczkach. Litwini uważają, ze najlepszy ser jabłkowy to ten, który jest bardziej suchy.
Jak zrobić ser jabłkowy?
Przepis na ten litewski przysmak z owoców nie jest skomplikowany, a lista składników obejmuje tylko trzy proste i niedrogie produkty. Aby spróbować przysmaku z jabłek, trzeba niestety chwilę poczekać. Przygotowanie sera jabłkowego w domu podzielone jest na kilka części:
- 1. krok – zasypanie jabłek cukrem i odstawienie na dobę
- 2. krok – ugotowanie syropu z wytworzonego soku jabłkowego
- 3. krok – ugotowanie jabłek w syropie
- 4. krok – przełożenie masy jabłkowej do plastikowych woreczków i odstawienie ich na 2 dni
- 5. krok – przełożenie masy do lnianych torebek i ususzenie
Jakie jabłka wybrać do sera jabłkowego?
Jabłka to główny składnik tego przysmaku z Litwy. Najlepsze będą jabłka twarde i niezbyt soczyste o kwaskowatym smaku i czerwonej skórce.
Czym wzbogacić ser jabłkowy?
Poniżej znajdziecie klasyczny przepis na ser jabłkowy z Litwy. Można go modyfikować, dodając inne składniki, które przyjemnie podkręcą jego smak. Wyrabiając ser jabłkowy w domu, do masy owocowej można dodać posiekane orzechy włoskie czy laskowe lub migdały. Smak sera z jabłek wzbogacą przyprawy korzenne jak cynamon, kardamon czy goździki.
Jak podawać ser jabłkowy?
Na Litwie ser jabłkowy podaje się w formie plasterków lub małych kostek. To idealny dodatek do herbaty i kawy. Sprawdzi się jako oryginalny podwieczorek, deser lub słodka przekąską w ciągu dnia.
SKŁADNIKI
- 3 i 1/2 kg jabłek
- 500 g cukru lub miodu
- sok z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka przełożyć do miski. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
- Następnego dnia wytworzony sok przelać do garnka i gotować bez przykrycia około 30 minut. W tym czasie powinien zredukować się o połowę.
- Do syropu przełożyć jabłka. Gotować na małym ogniu około 2 godzin, aż masa zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszać. Garnek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Masę jabłkową podzielić na mniejsze porcje, przekładając ją do małych torebek na żywność. Mocno związać. Ułożyć je jeden na drugim i obciążyć grubą drewnianą deską do krojenia oraz dużym słoikiem z wodą. Odstawić na 2 dni. W tym czasie masa stanie się twarda.
- Ser wyjąć z torebek i przełożyć do lnianych woreczków lub zawinąć w gazę. Zawiesić w ciepłym miejscy, aby masa wyschła.
- Podawać na deser lub jako przekąskę w ciągu dnia.