Ser jabłkowy. Litewski przysmak owocowy z 3 składników

ser jabłkowy
Autor: Shutterstock Ser jabłkowy to pyszna owocowa przekąska, na którą przepis pochodzi z Litwy.
łatwy
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Ser jabłkowy to smakowita przekąska, na którą przepis pochodzi z Litwy. Chociaż z prawdziwym serem tak naprawdę nie ma nic wspólnego, w ten sposób nazywają go nasi sąsiedzi. Ser jabłkowy robi się ją prosto, a na liście składników są tylko trzy produkty. Zobaczcie jak zrobić ser jabłkowy, czyli pyszną litewską przekąskę z owoców.

Czym jest ser jabłkowy?

Litewska przekąska z jabłek pod żadnym względem nie przypomina klasycznego sera z mleka. Na Litwie tradycja wyrabiania sera jabłkowego sięga XVII wieku. W jego składzie znajdują się jabłka, cukier lub miód oraz sok z cytryny. Masę jabłkową suszy się w lnianych woreczkach. Litwini uważają, ze najlepszy ser jabłkowy to ten, który jest bardziej suchy.

Jak zrobić ser jabłkowy?

Przepis na ten litewski przysmak z owoców nie jest skomplikowany, a lista składników obejmuje tylko trzy proste i niedrogie produkty. Aby spróbować przysmaku z jabłek, trzeba niestety chwilę poczekać. Przygotowanie sera jabłkowego w domu podzielone jest na kilka części:

  • 1. krok – zasypanie jabłek cukrem i odstawienie na dobę
  • 2. krok – ugotowanie syropu z wytworzonego soku jabłkowego
  • 3. krok – ugotowanie jabłek w syropie
  • 4. krok – przełożenie masy jabłkowej do plastikowych woreczków i odstawienie ich na 2 dni
  • 5. krok – przełożenie masy do lnianych torebek i ususzenie

Jakie jabłka wybrać do sera jabłkowego?

Jabłka to główny składnik tego przysmaku z Litwy. Najlepsze będą jabłka twarde i niezbyt soczyste o kwaskowatym smaku i czerwonej skórce.

Czym wzbogacić ser jabłkowy?

Poniżej znajdziecie klasyczny przepis na ser jabłkowy z Litwy. Można go modyfikować, dodając inne składniki, które przyjemnie podkręcą jego smak. Wyrabiając ser jabłkowy w domu, do masy owocowej można dodać posiekane orzechy włoskie czy laskowe lub migdały. Smak sera z jabłek wzbogacą przyprawy korzenne jak cynamon, kardamon czy goździki.

Jak podawać ser jabłkowy?

Na Litwie ser jabłkowy podaje się w formie plasterków lub małych kostek. To idealny dodatek do herbaty i kawy. Sprawdzi się jako oryginalny podwieczorek, deser lub słodka przekąską w ciągu dnia.

SKŁADNIKI

  • 3 i 1/2 kg jabłek
  • 500 g cukru lub miodu
  • sok z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka przełożyć do miski. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
  • Następnego dnia wytworzony sok przelać do garnka i gotować bez przykrycia około 30 minut. W tym czasie powinien zredukować się o połowę.
  • Do syropu przełożyć jabłka. Gotować na małym ogniu około 2 godzin, aż masa zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszać. Garnek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Masę jabłkową podzielić na mniejsze porcje, przekładając ją do małych torebek na żywność. Mocno związać. Ułożyć je jeden na drugim i obciążyć grubą drewnianą deską do krojenia oraz dużym słoikiem z wodą. Odstawić na 2 dni. W tym czasie masa stanie się twarda.
  • Ser wyjąć z torebek i przełożyć do lnianych woreczków lub zawinąć w gazę. Zawiesić w ciepłym miejscy, aby masa wyschła.
  • Podawać na deser lub jako przekąskę w ciągu dnia.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej